Palmární erytém se ozývá červenými dlaněmi. Jeho příčinou jsou i hormonální změny

Fotografie: Minor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Palmární erytém je vzácné kožní onemocnění způsobující zarudnutí rukou. Obvykle postihuje spodní část dlaně a oblast kolem palce a malíčku. V některých případech mohou zčervenat i prsty.

V rukou můžete cítit teplo nebo pálení, ale postižená místa by neměla svědit. Tento stav může být dědičný. Může být také důsledkem specifických stavů, jako je těhotenství nebo cirhóza jater. Na samotné zarudnutí však neexistuje standardní léčba ani lék. Pokud je palmární erytém způsoben základním onemocněním, mohou vaše příznaky zmizet po léčbě základní příčiny. Palmární erytém se také nazývá jaterní dlaně, červené dlaně nebo Laneova nemoc, říká doktorka Debra Sullivan.

Jak vypadá palmární erytém

Palmární erytém se projevuje zarudnutím nebo zčervenáním dlaní rukou. Většinou se jedná o symetrické zarudnutí, které se může dotýkat různých oblastí dlaní, včetně dlaně samotné, prstů a okrajů dlaní. Zarudnutí může být mírné až silné a vyznačuje se výraznými červenými odstíny.

Palmární erytém může být doprovázen i dalšími příznaky, jako je pocit horka v dlaních, mírné otoky, zvýšené pocení v oblasti dlaní nebo suchá pokožka. U některých jedinců může být zarudnutí dlaní doprovázeno zarudnutím na chodidlech nebo na obličeji.

Co způsobuje palmární erytém

Palmární erytém může být způsoben několika faktory a příčinami. Mezi hlavní faktory, které mohou přispět k vývoji palmárního erytému, patří hormonální změny. Zvýšená hladina estrogenu v těle, která může nastat během těhotenství, užívání hormonální antikoncepce nebo v souvislosti s hormonálními změnami během menopauzy, může být spojena s výskytem palmárního erytému.

ruce brnění
Fotografie: Freepik

Dalším faktorem může být nadměrné užívání alkoholu. Alkohol může způsobit rozšíření krevních cév v rukou, a tím přispět k zarudnutí dlaní. Palmární erytém může také souviset s některými jaterními onemocněními, jako je cirhóza jater nebo hepatitida. Tyto stavy mohou ovlivnit průtok krve v rukou a způsobit zarudnutí dlaní.

Koho postihuje palmární erytém

Co se týče ohrožených skupin, palmární erytém může postihnout jak muže, tak ženy. Některé skupiny lidí však mohou být náchylnější k jeho výskytu. Těhotné ženy jsou v důsledku hormonálních změn více náchylné k výskytu palmárního erytému. Stejně tak osoby užívající hormonální antikoncepci, která obsahuje estrogenní složku, mohou mít vyšší riziko výskytu tohoto stavu.

Lidé s jaterními onemocněními, jako je cirhóza jater nebo hepatitida, jsou také ohroženou skupinou. Tyto podmínky mohou způsobit změny v průtoku krve v rukou, a tím přispět k vývoji palmárního erytému.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]