Do očí bijící kožní neduh jménem psoriáza: Světelná terapie vyléčí pokožku i přirozeným světlem

Fotografie: Depositphotos

Psoriáza je kožní onemocnění, které způsobuje náhlé nahromadění kožních buněk. Výsledkem je šupinatá kůže, již bohužel nelze vyléčit, pouze zmírnit příznaky.

Psoriáza je chronické autoimunitní onemocnění, které způsobuje rychlé nahromadění kožních buněk. Tento stav způsobuje zánět a zarudnutí kolem šupinaté kůže. Šupiny se obvykle tvoří na kloubech, jako jsou lokty a kolena, říká doktorka Susan Bard. Mohou se však vyvinout kdekoli na vašem těle, včetně rukou, chodidel, krku i tváře. Jaké jsou příčiny a možnosti léčby psoriázy?

Co způsobuje psoriázu?

Lékaři nemají jasno v tom, co psoriázu způsobuje. Díky desítkám let výzkumu však mají obecnou představu o 2 klíčových faktorech:

  • genetika,
  • imunitní systém.

Psoriáza je autoimunitní onemocnění, což znamená, že tělo napadá samo sebe. V případě psoriázy bílé krvinky známé jako T-buňky omylem napadají kožní buňky. Obecně platí, že v těle jsou bílé krvinky nasazeny, aby napadly a zničily útočící bakterie a vytvořily obranu proti infekcím.

Tento mylný autoimunitní záchvat způsobí, že se proces produkce kožních buněk zrychlí. Zrychlená produkce kožních buněk způsobuje příliš rychlý vývoj nových kožních buněk. Jsou vytlačeny na povrch kůže, kde se hromadí. Výsledkem jsou plaky, které jsou nejčastěji spojovány s psoriázou. Útoky na kožní buňky také způsobují rozvoj červených, zanícených oblastí kůže.

Někteří lidé zdědí geny, které zvyšují pravděpodobnost vzniku psoriázy. Pokud máte nejbližšího člena rodiny s tímto kožním onemocněním, hrozí u vás zvýšené riziko rozvoje psoriázy.

psoriáza
Fotografie: Freepik

Možnosti léčby psoriázy

Nutno podotknout, že psoriázu nelze vyléčit. Léčba má za cíl snížit záněty a šupiny, zpomalit růst kožních buněk a odstranit plaky. Léčba psoriázy spadá do 3 kategorií:

  • lokální léčba,
  • systémové léky,
  • světelná terapie.

Krémy a masti aplikované přímo na kůži mohou být užitečné pro snížení mírné až středně těžké psoriázy. Lidé se středně těžkou až těžkou psoriázou a ti, kteří nereagovali dobře na jiné typy léčby, mohou užívat perorální nebo injekční léky. Mnoho z těchto léků však může mít závažné vedlejší účinky, a proto je lékaři obvykle předepisují na krátkou dobu.

Světelná léčba psoriázy využívá ultrafialové (UV) nebo přirozené světlo. Sluneční záření zabíjí hyperaktivní bílé krvinky, které napadají zdravé kožní buňky a způsobují jejich rychlý růst. UVA i UVB světlo může být užitečné při snižování příznaků mírné až středně těžké psoriázy.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]