Neobvyklá změna tělesného zápachu je reakcí na zdravotní problémy. Upozorňuje i na infekce a stres

Fotografie: Depositphotos

Náhlé změny tělesného zápachu mohou být vyvolány prostředím, léky nebo jídlem. Mohou také naznačovat zdravotní problém.

Tělesný zápach, zejména náhlé a přetrvávající změny vašeho běžného zápachu, však někdy může poukazovat na základní onemocnění. Náhlá změna tělesného pachu se obvykle objevuje v určité oblasti těla. Mezi běžné oblasti patří např. genitálie, podpaží, chodidla, ústa a pupek. Můžete si také všimnout náhlého zápachu stolice, moči, ušního mazu nebo výtoku z genitálií. Zápach se může lišit bez ohledu na místo. Může být odporný, štiplavý, rybí, kyselý, hořký nebo dokonce sladký, říká doktorka Stacy Sampson.

Náhlá změna tělesného zápachu způsobuje

Za náhlou změnou tělesného zápachu může stát prostředí, které vás obklopuje, jídlo, které jíte, léky, které užíváte, změny hladin hormonů nebo základní poruchy. Změny tělesného pachu mohou být normální součástí vývoje, například když dospívající prochází pubertou. Pokud je tělesný zápach přetrvávající a doprovázený dalšími příznaky, může jít o něco jiného.

Strava

Potraviny, které jíte, mohou někdy způsobit náhlou, dočasnou změnu tělesného zápachu. Zápach zmizí, jakmile se potravina metabolizuje, pokud ji nejíte denně. Některé potraviny mohou také způsobit zvýšenou produkci plynů, což může vést k říhání nebo plynatosti. V závislosti na tom, jaké potraviny jíte a kolik plynu produkujete, může dojít k nepříjemnému zápachu.

Stres

Stres a úzkost mohou občas způsobit, že se více potíte, což vede k silnějšímu tělesnému zápachu. Pokud trpíte poruchou hyperhidrózy, potíte se nadměrně a nekontrolovaně, někdy bez zjevného důvodu. U některých lidí se tato porucha objeví v důsledku genetiky, základního zdravotního stavu nebo při užívání některých léků.

Fotografie: Freepik

Diabetes

Pokud je hladina cukru v krvi velmi vysoká, může dojít ke komplikaci zvané diabetická ketoacidóza. Ketony se v těle nahromadí na nebezpečnou úroveň a jsou vylučovány do krve a moči. diabetická ketoacidóza navíc způsobuje, že váš dech má ovocný zápach.

Epsomská terapie chodidel: Odumřelým kožním buňkám i plísním odzvoní

Menopauza, menstruace a těhotenství

Ženy s vysokou plodností v menstruačním cyklu skutečně vydávají jinou, pro muže vnímanou atraktivnější vůni než ženy s nízkou plodností v cyklu. Jindy mohou hormonální výkyvy způsobit změnu tělesného nebo vaginálního pachu. Ten nemusí být nutně nepříjemný – jen jiný.

Vaginální infekce

Některé vaginální infekce mohou způsobit náhlou změnu vaginálního zápachu. Změnu tělesného zápachu v postižené oblasti mohou způsobit i jiné typy infekcí, které se vyskytují mimo pochvu. Vaginální kvasinkové infekce obvykle nezpůsobují vaginální zápach. Bakteriální vaginóza je nejčastější vaginální infekcí u žen v plodném věku a často způsobuje rybí zápach.

Kožní infekce

Pokud se na vaší kůži objeví infekce, ať už nová, nebo způsobená již existujícím onemocněním, může se v místě infekce objevit náhlý zápach. Mezi typy kožních infekcí nebo stavů, které mohou způsobovat zápach, patří např. bakteriální infekce vlasových folikulů v podpaží, povrchová bakteriální infekce kůže a vyrážka v kožním záhybu, která může zapáchat v případě, že se k ní přidruží sekundární infekce, jako je kandidóza.

Atletická noha

Pokud vaše nohy začnou náhle zapáchat a svědit, mohla se u vás objevit běžná plísňová infekce zvaná atletická noha. Plísním se daří v teplém a vlhkém prostředí bot a ponožek. Pokud nedodržujete zdravé hygienické návyky pro nohy, může se u vás s větší pravděpodobností objevit.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]