Modřiny se na těle netvoří pro nic za nic. Mohou značit Cushingův syndrom nebo nedostatek vitamínů

Fotografie: MissLunaRose12 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pokud se vám na těle tvoří příliš mnoho modřin, pravděpodobně jsou na vině léky nebo nějaký zdravotní stav. Rozhodně však tento příznak nikdy neignorujte.

Pokud se vám i při sebemenším nárazu na předmět začínají dělat modřiny, pravděpodobně něco ovlivňuje vaše cévy a krev, která jimi proudí. Ve většině případů stojí za tímto příznakem konzumace určitých léků, zdravotní stav, či dokonce nedostatek některých vitamínů. V případě, že problém narušuje váš každodenní život, měli byste podle lékařky Deborah Weatherspoon raději rychle vyhledat pomoc.

Užívání některých léků

Za zvýšenou tvorbou modřin často stojí užívání některých léků, které narušují schopnost vašeho těla tvořit krevní skupiny. Mezi ty nejčastější z nich patří především léky na ředění krve, jako je warfarin, klopidogrel, rivaroxaban nebo apixaban – ty pacienti často užívají zejména k prevenci srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Mezi další prostředky, které mohou příznak vyvolat, patří nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID).

Tyto léky se běžně používají jako léky proti bolesti, přičemž pomáhají snižovat otoky způsobené zánětem. Pokud je však pacienti užívají dlouhodobě, mohou zvýšit riziko krvácení a slabost cév, což postupně vede k vyššímu riziku vzniku modřin. Pozor byste si však měli podle webu Healthline dávat také před některými bylinkami a dalšími doplňky, jako je rybí tuk, česnek, ženšen nebo ginkgo biloba, které taktéž ovlivňují srážlivost krve.

Zdravotní podmínky a nedostatek některých vitamínů

Snadná tvorba modřin může být také důsledkem základního zdravotního stavu. Často je může způsobovat hemofilie A, kterou způsobuje absence koagulačního proteinu nazývaného faktor VIII. Během tohoto onemocnění trvá krvi příliš dlouho, než se vytvoří sraženiny, což má za následek tvorbu modřin. Podobně je tomu také v případě hemofilie B, která způsobuje prodloužené nebo spontánní krvácení. Ani jeden z těchto stavů bohužel nemá lék. Mezi další stavy patří:

Boj s krevními sraženinami lze vyhrát prevencí. Mezi vhodné pomocníky patří i zázvor a kajenský pepř

  • Von Willebrandova nemoc, kterou způsobuje genetická mutace.
  • Nízký počet krevních destiček, které se shlukují a vyváří sraženiny, jež brání krvácení (může být taktéž známkou leukémie, cirhózy jater, aplastické anémie a myelodysplazie).
  • Cushingův syndrom, známý také jako hyperkortizolismus, který způsobuje vysoké hladiny hormonu kortizolu v těle.

Příčinou nadměrné tvorby modřin však může být také nedostatek určitých vitamínů, které napomáhají srážení krve, jako je vitamín C – o tom jsme mimo jiné na webu ZdravéStravování.eu nedávno informovali, že skvěle pomáhá hojit i chránit pokožku. Příčinou poté může být také absence vitamínu K a vitamínu D.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]