Vodu z rýže už zásadně nevylévám. Kamarádka mi řekla o těchto zdravotních benefitech, které nikdo nezná

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pokud jste si vařili rýži, rozhodně nevylévejte do dřezu vodu, která vám zbyla. Nabízí řadu zdravotních přínosů a léčí mnohé nemoci.  

Rýže je skvělá příloha, která si díky své chuti a nutričním hodnotám získala oblibu téměř po celém světě. Pokud si ji rádi vaříte i vy, rozhodně byste neměli vylévat vodu, která vám zbyde v hrnci jakmile ji vyndáte. Ta je totiž skvělým přírodním lékem plným užitečných složek a pomůže vám dle lékařky Natalie Olsen například podpořit vlasy a celou pokožku těla. Kromě toho může mít velmi pozitivní vliv také na metabolismus a chod organismu.

Dodá vám energii a podpoří trávení

Konzumace rýžové vody je dle doktorky Olsen skvělý způsob, jak si zajistit dobrou hladinu energie po celý den a doplnit užitečné minerály, včetně zinku, železa, hořčíku, draslíku a například také kyseliny listové. Stejně tak si získala oblibu pro svou schopnost podporovat trávení, zejména protože neobsahuje lepek, který zatěžuje žaludek. Rovněž vám poté dokáže pomoci doplnit vlákninu, která zajišťuje dostatečně měkkou stolici a usnadňuje její vylučování.

Kromě toho pomáhá toto účinné přírodní léčivo zlepšovat kardiovaskulární zdraví a regulovat vysoký krevní tlak (opět díky obsahu účinných složek, jako je draslík a hořčík). Dalším užitečným přínosem tohoto přírodního léčiva je jeho schopnost rozzářit pleť a podpořit zdraví pokožky. To především díky obsaženým antioxidantům, které ji dle serveru Healthline čistí a zabraňují jejímu předčasnému stárnutí, stejně jako vzniku vrásek.

Tyto klíčové zdravotní benefity hřebíčku vás zbaví problémů, které trápí většinu populace

Vařená rýže
Fotografie: Freepik

Skvělý účinek má také na vlasy a jejich vzhled

Zejména díky inositolu, což je sacharid, který pomáhá posilovat elasticitu, dodává rýžová voda vlasům lesk a pomáhá posilovat jejich vlákna. Stačí ji nalít do vhodné nádoby a poté během sprchování aplikovat na celé vlasy. Důkladně tekutinu promasírujte pokožkou hlavy a následně ji opláchněte čistou vodou. Ve výsledku bude váš účes více lesklý a zdravější. Na Zdravém Stravování jsme také psali o hnědé rýži a jejích zdravotních přínosech.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]