Lékaři důrazně vyzývají ke sledování těchto příznaků rakoviny, které vám mohou zachránit život

Fotografie: Depositphotos

Rakovina je závažné onemocnění, které může postihnout různé části těla. Včasná diagnostika je klíčová pro úspěšnou léčbu.

Rakovina je jednou z největších zdravotních hrozeb současnosti, postihující miliony lidí po celém světě. Přestože existuje mnoho typů rakoviny, některé příznaky jsou společné pro více druhů tohoto onemocnění. Včasné rozpoznání příznaků může výrazně zvýšit šance na úspěšnou léčbu, zdůrazňuje lékařka Faith Selchick. Zjistěte, jaké jsou obecné příznaky rakoviny, které by neměly být ignorovány.

Neobvyklé krvácení nebo výtok

Jedním z varovných příznaků rakoviny může být neobvyklé krvácení nebo výtok. Tento symptom může naznačovat přítomnost rakoviny v různých částech těla, včetně dělohy, střev, močového měchýře nebo dýchacích cest. Například krev v moči může signalizovat rakovinu močového měchýře, zatímco krev ve stolici může být příznakem rakoviny tlustého střeva.

Změny v kůži

Kůže je největším orgánem těla a může odhalit příznaky rakoviny, jako jsou nové výrůstky, změny ve velikosti, tvaru nebo barvě mateřských znamének, nebo rány, které se nehojí. Melanom je jedním z nejagresivnějších typů rakoviny kůže a může se projevovat právě těmito změnami.

Rakovina konečníku a tlustého střeva varuje pomocí jasných signálů. Patří mezi ně i zácpa a únava

Trvalý kašel nebo chrapot

Trvalý kašel, který není spojen s infekcí, nebo chrapot, který přetrvává déle než několik týdnů, mohou být příznaky rakoviny plic nebo hrtanu. Pokud se tyto symptomy objeví, je důležité navštívit lékaře a podstoupit důkladné vyšetření, uvádí odborníci z Mayo Clinic.

Kontrola u lékaře
Fotografie: Freepik

Náhlá ztráta hmotnosti

Nevysvětlitelná ztráta hmotnosti může být jedním z prvních příznaků rakoviny, zejména pokud je výrazná a bez zjevné příčiny. Tento symptom je často spojován s rakovinou žaludku, pankreatu, jater nebo plic. Náhlý úbytek hmotnosti může naznačovat, že tělo bojuje s vážným onemocněním.

Trvalá únava

Trvalá únava, která nepolevuje ani po dostatečném odpočinku, může být příznakem různých typů rakoviny. Tento stav je způsoben tím, že rakovinné buňky využívají energii těla, nebo může být důsledkem anémie, která je běžná u některých druhů rakoviny, patří například k častým příznakům kolorektálního karcinomu, jak jsme vás v minulosti informovali na našem webu ZdravéStravování.

Prevence a včasná diagnostika

Včasná diagnostika rakoviny může výrazně zvýšit šance na úspěšnou léčbu. Pravidelné lékařské prohlídky a sledování vlastního těla jsou klíčové pro včasné odhalení příznaků. Pokud zaznamenáte jakékoliv neobvyklé symptomy, je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Podle doktora Johna Smitha, onkologa z Mayo Clinic, je včasné rozpoznání rakoviny často rozhodujícím faktorem pro úspěšnou léčbu.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]