Vysoká hladina kortizolu má negativní dopad na celé tělo. Mezi příznaky patří i únava a nárůst hmotnosti

Fotografie: Depositphotos

Kortizol je klíčovým hormonem pro správné fungování těla, ale jeho nadměrné hladiny mohou způsobit závažné zdravotní problémy. 

Kortizol je hormon, který hraje zásadní roli v lidském těle, jeho význam rozhodně nelze podceňovat. Tento hormon, produkovaný nadledvinkami, je často nazýván „stresovým hormonem“ kvůli své důležité funkci při reakci na stresové situace. Avšak jeho úloha sahá mnohem dál, ovlivňuje široké spektrum fyziologických procesů, jež jsou klíčové pro naše zdraví a přežití, říká doktorka Meredith Goodwin.

Význam kortizolu v těle

Kortizol je dle odborníků nezbytný pro správnou regulaci metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin. Zvyšuje hladinu glukózy v krvi, což zajišťuje dostatek energie pro tělesné buňky, zejména v obdobích zvýšené potřeby, jako je stres. Kromě toho má významné protizánětlivé účinky. Při zánětlivých reakcích kortizol potlačuje imunitní odpovědi, čímž pomáhá zmírňovat záněty. Tento mechanismus je klíčový pro prevenci nadměrného poškození tkání během infekcí nebo zranění.

Další důležitou funkcí kortizolu je regulace krevního tlaku. Hormon ovlivňuje rovnováhu sodíku a vody v těle, což je kritické pro udržení stabilního krevního tlaku. Zdravé hladiny kortizolu přispívají také k optimalizaci cyklu spánku a bdění. Ranní vzestup hladiny kortizolu pomáhá připravit tělo na aktivní část dne, zatímco jeho pokles večer usnadňuje usínání a kvalitní spánek, vysvětluje lékařka Francis Kuehnle.

vyšetření u lékaře
Fotografie: Freepik

Příznaky vysoké hladiny kortizolu

Nicméně, když jsou hladiny kortizolu chronicky zvýšené, mohou nastat vážné zdravotní problémy. Příznaky vysoké hladiny kortizolu zahrnují nárůst hmotnosti, zejména v oblasti břicha, jak jsme vás informovali na našem webu ZdravéStravování. Tento stav je způsoben tím, že kortizol podporuje ukládání tuku a retenci sodíku. Dlouhodobě zvýšené hladiny kortizolu mohou dále dle Healthline také vést k odbourávání svalové tkáně, což způsobuje svalovou slabost a úbytek svalové hmoty.

Příznaky hormonální nerovnováhy není radno ignorovat. Patří mezi ně i časté močení a únava

Dalším důsledkem je dle doktorky Martiny Basiny snížená imunita, protože kortizol potlačuje imunitní systém, což zvyšuje náchylnost k infekcím. Vysoké hladiny tohoto hormonu mohou také způsobovat problémy se spánkem, jako je nespavost a nekvalitní spánek, což následně vede k chronické únavě. Psychické problémy, včetně úzkosti, deprese a změn nálady, jsou také běžné, protože kortizol přímo ovlivňuje mozek a neurotransmitery.

Cushingův syndrom

Chronicky vysoké hladiny kortizolu mohou vést k závažnému zdravotnímu stavu známému jako Cushingův syndrom, vysvětluje lékařka Meredith Goodwind. Tento syndrom se projevuje obezitou, vysokým krevním tlakem, osteoporózou a diabetem. Je to komplexní onemocnění, které vyžaduje lékařskou péči a může mít vážné dlouhodobé důsledky.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]