Do Česka se dostala extrémně nebezpečná klíšťata, která přenáší tato vážná onemocnění

Fotografie: Marek Ślusarczyk / Creative Commons / Attribution 3.0

Odborníci varují před nebezpečným roztočem, který se dostává z tropů do Evropy. Přenáší dle nich nemoci s úmrtností až neuvěřitelných 40 %.

Čím dál vyšší teploty po Evropě začínají tvořit ideální prostředí pro pohyb tropických parazitů a hmyzu. Ty se do místních krajin dostávají především díky migrujícímu ptactvu, které se usazuje během letních měsíců v lesích a nevědomky ho tak roznáší všude po okolí. Ačkoli by se mohlo zdát, že největší problém představují komáři, odborníci dle serveru Polsat News varují zejména před novým druhem exotických klíšťat rodu Hyalomma.

Nebezpečná africká klíšťata se začínají šířit po Evropě

Jedná se o velmi nebezpečné parazitické roztoče, kteří se v současné době začínají čím dál častěji vyskytovat ve střední Evropě, včetně území celého Polska – již dříve se však objevily například v Rakousku, Německu, ale také na území České republiky. Oproti běžným klíšťatům jsou mnohem větší a pro člověka jsou rizikovými zejména kvůli možným nemocem, které mohou přenášet. Mezi ty patří i nebezpečná krymsko-konžská hemoragická horečka.

Toto závažné virové onemocnění je dle WHO vysoce nakažlivé a projevuje se především silnou horečkou, přičemž může vést k vážnému poškození jater. Jeho úmrtnost se poté pohybuje mezi 15 až 40 procenty, což dělá obavy mnoha odborníkům. Ti již v sousedním Polsku vydali řadu varování a dokonce prosí společnost, že kdyby ho zahlédli, aby jej vyfotili a neprodleně sdělili nejbližší nemocnici nebo nejbližšímu biologickému centru.

Fotografie: Freepik

Mladá studentka podlehla během studia v zahraničí vážnému onemocnění, které většina lidí podceňuje

Server TN sdílel také poznatky odborníka Radka Šímy, podle kterého se má tento druh klíšťat zaměřovat především na zvířata, zejména koně. Kromě toho řekl, že se na našem území tento parazit objevuje jednou za několik let, což znamená, že jde spíše o raritu. Není ani patrné, zda je schopen přežít tuhé české zimy. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak co nejrychleji a maximálně efektivně vytáhnout přisáté klíště.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]