Listy křenu nabízí své zdravotní přínosy celému tělu. Poslouží i jako léčivý obklad a zdroj minerálů

Fotografie: Christian Fischer / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Listy křenu nabízí nespočet zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Stačí je správně aplikovat a brzy se zbavíte řady nepříjemných problémů.

Mnoho lidí již ví o zdravotních přínosech, které nabízí samotný křen. Ne každý si však vzpomene také na účinky listů tohoto aromatického koření. Ačkoli by se mohlo zdát, že patří spíše do kompostu, obsahují velké množství důležitých látek a pomohou vám například zlikvidovat různé bakterie na pokožce (formou obkladu). Sehnat je poté můžete dle lékařky Imashi Fernando od zahrádkářů nebo si ho můžete doma rovnou zkusit vypěstovat.

Vitamíny, minerály a další účinné látky

Listy křenu většina lidí vyhazuje nebo je považuje za pouhý odpad. Ty však stejně jako samotný kořen nabízí dle doktorky Fernando nespočet zdravotních přínosů, a především obsahují důležité vitamíny a minerály, jako je vitamín C, vitamíny skupiny B, P a také E. Stejně tak obsahují síru, hořčík, vápník, draslík a také kyselinu askorbovou, která podporuje řadu tělesných procesů. Užívat je přitom můžete nejlépe ve formě tinktury, kterou si lze připravit po domácku či koupit ve specializovaném obchodě. Dále pak poslouží ve formě léčivého obkladu.

Obklad z křenových listů se velmi dobře osvědčil například při likvidaci bakterií a odstranění přebytečného množství soli z těla. Stačí je natrhat a poté začerstva aplikovat na všechna postižená místa na pokožce. Pozor, že můžete dle serveru Healthline občasně pocítit mírné pálení, ovšem to je pouze důkaz toho, že vše funguje tak, jak má.

Fotografie: Depositphotos

Tohle se stane s vaším tělem, pokud začnete pravidelně konzumovat blahodárný zázvor

Listy si můžete vypěstovat u sebe

Pokud chcete zkusit aplikaci listových křenů, můžete se zeptat zahrádkářů, kteří ho mají doma, či si je pokusit koupit na farmě. Ve většině případů je dostanete zdarma, neboť by se vší pravděpodobností jinak skončily v koši. Stejně tak si je můžete vypěstovat u sebe doma, což není složité, a navíc získáte i samotný kořen. Ostatně křen nabízí řadu dalších zdravotních přínosů pro lidské tělo, jak jsme na Zdravém Stravování již dříve psali.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]