Nepříjemné bolesti zad se lze snadno zbavit i podomácku. Pomůže také terapie ledem a cvičení

Fotografie: Depositphotos

Bolest zad patří mezi nejčastější problémy vůbec. Stačí se však zaměřit na tyto osvědčené způsoby léčby a brzy se jí nadobro zbavíte.  

Bolest zad je poměrně častý problém, který se objevuje zejména u pacientů ve věku 30 až 50 let. K jejímu rozvoji přispívá zejména podráždění nervů, únava svalů, abnormality páteře, jako je vyhřeznutí ploténky nebo spinální stenóza, a také křeče. Pokud se s ní potýkáte i vy, nemusíte však nutně spěchat k lékaři a užívat drahé komerční výrobky pro její zmírnění. Skvěle vám dle doktorky Angelica Balingit postačí přirozené metody, jako je odpočinek a terapie ledem.

Dostatek odpočinku a terapie ledem

Pokud vás bolí záda, zejména v dolní části, měli byste se dle Healthline zaměřit především na dostatečný odpočinek. Často to totiž znamená, že jste se předřeli v posilovně nebo v práci, například při zvedání těžkých břemen. Zároveň se pokuste při spánku ležet na zádech a s polštářem pod koleny, protože vám to pomůže udržet páteř v neutrální poloze. Tím také dojde ke snížení napětí v této oblasti a případné bolesti. Skvěle pak pomůže také ledový či teplý obklad.

Střídání teplot v postiženém místě zvyšuje mobilitu dané oblasti a účinně snižuje nepříjemné bolesti. Stačí umístit sáček s ledem nebo mraženou zeleninou na citlivé oblasti, čímž mimo jiné zamezíte rozvoji zánětu (zhruba 20 minut), a to dle lékaře William Morrison nejlépe několikrát denně. Po několika dnech můžete vystřídat ledové obklady za teplé a přejít na terapii teplem. To zase uvolní napaté svaly, což způsobuje vaši bolest.

Muž na schodech se drží za záda
Fotografie: Freepik

Díky tomuto domácímu triku se zbavíte vdovského hrbu do několika dnů

Správná cvičení, která záda rozhýbají

Ačkoli je cvičení pravděpodobně to poslední, na co myslíte, když vás bolí záda, správná fyzická aktivita může skutečně pomoci. Velmi dobře se v takovém případě dle doktorky Angely Bell osvědčily například náklony pánve a mosty, které posilují svaly na břiše a zádech. Ty totiž zpevňují dolní část zad a zabraňují tak rozvoji jakýchkoli bolestí či jiných problémů. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak si vybudovat pevné poprsí.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]