Prevence před klíšťaty přirozenou cestou. Spolehlivě ochrání i éterické oleje a vhodné oblečení

Fotografie: Depositphotos

Klíšťata se po české přírodě začínají objevovat čím dále častěji. Abyste se před nimi ochránili, stačí se zaměřit na tyto jednoduché metody prevence.

Klíšťata představují pro lidské zdraví nebezpečí zejména proto, že mohou přenášet nebezpečné choroby, jako je dle doktorky Debry Sullivan zejména lymeská borelióza, ale i klíšťová encefalitida. Je proto důležité, abyste se před nimi uměli ochránit, neboť právě v posledních letech se dle odborníků začínají čím dál častěji objevovat v české přírodě. Pomůže vám správná prevence, například ve formě přírodních repelentů a nošení správného oblečení v přírodě.

Přírodní repelenty z éterických olejů

Pokud se chcete ochránit před klíšťaty, pomůže vám zejména repelent. Ten však často obsahuje plno chemie a stojí dost peněz, takže se jako vhodná alternativa nabízí například éterické oleje. Velmi dobře se podle doktorky Debry Rose Willson osvědčily zejména druhy z citronové trávy, cedru a stejně tak i máty peprné. Kromě toho, že se ochráníte před těmito parazity, budete hezky vonět a zaženete další verbež, jako jsou komáři a mravenci.

Zkusit můžete také smíchat vícero olejů, což je v prevenci proti klíšťatům ještě účinnější. Co se poté týká chození v přírodě, měli byste se v zásadě vyhýbat chození do oblastí, které jsou silně zarostlé trávou a keři. Právě tam totiž mají tito tvorové dle doktorky Debry Sullivan největší tendenci se nacházet. Stejně tak nezapomeňte na nošení správného oblečení, tedy pokud možno dlouhých kalhot, trika s dlouhými rukávy a kvalitních vysokých bot.

Lékaři potvrdili výskyt nebezpečných komárů kolem českých hranic. Přenášejí tato onemocnění

Ochraňte před klíšťaty také svou zahradu

Udržováním své zahrady zamezíte výskytu klíšťat, uvádí doktorka Jill Seladi-Schulman. Začněte tím, že ji důkladně posečete a ukliďte oblasti, kde by se mohli parazité nacházet. Jedná se například o hromady dřeva a jiných přírodních materiálů – ty mimo jiné nabízí skvělý úkryt pro další zvířata, včetně myší a potkanů. Nezapomínejte poté kontrolovat i své mazlíčky, zda je nepřinesli zvenčí. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak co nejefektivněji odstranit přisáté klíště.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]