Studie potvrdily účinnost nové vakcíny proti nemoci, kterou trpí velká část populace

Fotografie: Depositphotos

Melanom je nebezpečné onemocnění, které může mít vážný vliv na vaše zdraví. Vědci nyní odhalili, že nová vakcína může jeho rozvoji zabránit.

Melanom dle lékařky Sary Perkins postihne každým rokem více než 150 tisíc lidí na celém světě. Vlivem toho, že je slunce kvůli ozónovým vrstvám čím dál silnější, může být do budoucna ještě větším problémem, než tomu bylo doposud. Vědci se tuto skutečnost snaží řešit vývojem vakcíny, která by mu měla zabránit. Ta je již dlouhé roky pečlivě zkoumána v laboratořích a vypadá to, že brzy bude dostupná úplně pro všechny.

Vakcína proti melanomu má působivé výsledky

Melanomem nejčastěji onemocní mladé ženy nebo muži do 55 let, přičemž náchylnější jsou lidé se světlou kůží a ti, kteří mají mnoho pigmentových znamének. Chránit se před ním lze především správnou prevencí, tedy používáním opalovacího krému a vyhýbáním se pobytu na přímém slunci během poledne. Nově však vědci oznámili, že brzy bude k dispozici první personalizovaná mRNA vakcína určená k léčbě pacientů s tímto typem rakoviny.

Podle závěrů studie se u pacientů, kterým byla podána vakcína, zhruba po třech letech snížilo riziko úmrtí zhruba o 50 %. Jedná se však o jedince, kterým byl melanom odstraněn ve třetím či čtvrtém stadiu, přičemž jak uvádí server CT24, stále je zapotřebí vyčkat několik let do budoucna, zda budou její účinky stále tak působivé. Během studie pak vyšlo rovněž najevo, že riziko návratu nemoci bylo sníženo zhruba o dalších 25 %, nicméně v kombinaci s užíváním léků.

strie kůže
Fotografie: Freepik

Do Česka se vrátila nebezpečná nemoc, před kterou lékaři důrazně varují. Odborníci mají jediné řešení

Určitou roli hraje i umělá inteligence

Vakcína byla dokončena již během roku 2022 a stále probíhají různé testy, které mají potvrdit její účinnost. Ty však ztěžuje skutečnost, že je musí být sestavena na míru každému jednotlivému pacientovi, neboť říká jeho tělu, aby zabilo všechny zbývající rakovinné buňky. Při výrobě látky se poté využívá také sekvence DNA a umělá inteligence. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak vypadá melanom na nehtu.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]