Popraskané paty budou minulostí díky přírodním léčivům. Pomůže i kokosový olej a med

Fotografie: Depositphotos

Pokud vás trápí popraskané paty, nemusíte nutně spěchat k lékaři a kupovat si drahé komerční prostředky pro jejich léčbu. Skvěle postačí tyto způsoby.

Popraskané paty jsou poměrně častý problém, který může vzniknout z řady příčin. Ať už za nimi stojí cokoli, nemusíte je řešit pravidelnými návštěvami lékaře či aplikací drahých komerčních prostředků. Skvěle vám dle lékařky Debry Sullivan dokáže pomoci například obyčejný med nebo i kokosový olej. Tato přírodní léčiva stačí začít pravidelně aplikovat a již brzy si budete moci všimnout pozitivních změn.

Sladký med a kokosový olej

Med patří mezi nejúčinnější přírodní léčiva vůbec a v medicíně je znám především díky svým antimikrobiálním a antibakteriálním vlastnostem. Velmi dobře se například osvědčil při hojení a čištění ran a stejně tak i hydrataci pokožky, zmiňuje odborná studie. Pokud tedy tyto problémy trápí i vás, můžete ho jednoduše nanést na postižená místa a nechat několik hodin působit – nebo ještě lépe přes celou noc. Stejně dobře pak dokáže pomoci i kokosový olej.

Tento přírodní prostředek je dalším užitečným léčivem, který účinně bojuje proti suché pokožce, ekzémům a lupénce. Velmi dobře pak pomáhá i udržovat vlhkost, dokládají vědci, přičemž kromě toho disponuje také silnými protizánětlivými a antimikrobiálními vlastnostmi. Stačí ho navíc pouze nanést na postižená místa na patách a nechat působit, dokud se nevstřebá. Jak také uvádí server Healthline, velmi dobře si poradí i s možným krvácením.

popraskané paty
Fotografie: Freepik

Praskání kloubů je mezi lidmi opředené mýty. Ve skutečnosti není téměř vůbec škodlivé

Pomohou i jiné přírodní prostředky

Příroda nabízí plno dalších domácích prostředků proti popraskaným patám. Skvěle dle doktorky Sullivan pomůže například i obyčejný ocet, do kterého je dobré namáčet si pravidelně nohy (samozřejmě zředěný vodou). Dobře se osvědčil také olivový olej, bambucké máslo, rozmačkané banány a stejně tak můžete použít i ovesné vločky smíchané s olejem pro peeling. Na Zdravém Stravování jsme také psali o zajímavých přínosech octové lázně.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]