Vysoký cholesterol lze rozpoznat díky jasným příznakům. Patří mezi ně i trávicí potíže a oční problémy

Fotografie: Depositphotos

Vysoký cholesterol je závažný problém, který postihuje mnoho lidí. V začátcích se však nijak neprojevuje, symptomy se objeví až při vysokých hladinách.

Vysoký cholesterol může mít vážný dopad na vaše zdraví. I když tento problém obvykle nevyvolává žádné konkrétní příznaky, může významně přispět k rozvoji nebezpečných onemocnění, jako jsou srdeční infarkt nebo mozková mrtvice, jak uvádí lékařka Megan Soliman. Proto je důležité věnovat pozornost signálům, které vám tělo může vysílat.

Nejčastější příznaky vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol sám o sobě nemá zjevné příznaky, což z něj činí „tichého zabijáka“. Vlivem jeho zvýšené hladiny však může dojít k různým zdravotním problémům, zejména v oblasti krevního oběhu. Některé příznaky, které byste neměli ignorovat, zahrnují:

Problémy s pamětí a koncentrací

Lékařka Angely M. Bell tvrdí, že vysoký cholesterol může ovlivnit mozkové funkce. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu mohou zaznamenat zhoršení schopnosti soustředit se a potíže s pamětí. Tyto problémy mohou být důsledkem omezeného průtoku krve do mozku, což snižuje jeho efektivitu a schopnost fungovat na optimální úrovni.

Zlepšit krevní oběh lze díky vhodné úpravě jídelníčku. Pomůže i česnek a kajenský pepř

Trávicí potíže

Zhoršený průtok krve v důsledku vysokého cholesterolu může negativně ovlivnit i váš trávicí trakt. Tento stav se může projevovat různými zažívacími obtížemi, jako jsou pocity plnosti, nadýmání, bolesti břicha, nebo dokonce zácpa. Snížený přísun krve do trávicího systému může zpomalit trávení a způsobit nepohodlí.

průjem, zácpa
Fotografie: Freepik

Oční problémy

Někteří pacienti s vysokým cholesterolem mohou zaznamenat problémy se zrakem. Podle odborníků může zvýšený cholesterol vést k usazování lipidů v očních cévách, což může způsobit rozmazané vidění nebo dokonce dočasnou slepotu. Tento stav je známý jako oční cholesterolová embolie a může být vážným indikátorem kardiovaskulárních problémů.

Bílé skvrny na kůži

Jedním z vizuálních projevů vysokého cholesterolu mohou být bílé skvrny pod kůží, tzv. xanthelasmata, uvádí Healthline. Tyto skvrny se nejčastěji objevují kolem očí a jsou způsobeny ukládáním tukových depozit pod kůží. I když samy o sobě nejsou nebezpečné, jejich přítomnost může signalizovat zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi a riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Dlouhodobé důsledky

Dlouhodobé vysoké hladiny cholesterolu mohou vést dle doktorky Soliman k vážným onemocněním. Kromě srdečního infarktu a mozkové mrtvice může vysoký cholesterol přispívat k rozvoji aterosklerózy, což je zúžení a ztvrdnutí tepen, které může omezit průtok krve do životně důležitých orgánů. Jaké jsou typické příznaky mrtvice, jsme na Zdravém Stravování již dříve uváděli. Infarkt pak prozradí zejména bolest na hrudi, dušnost a závratě.

mrtvice, smutek, stáří
Fotografie: Freepik

Jak s vysokým cholesterolem bojovat

Vyřaďte z jídelníčku tučné a zpracované potraviny a nahraďte je ovocem, vločkami, luštěninami a zeleninou. Odbornice na výživu, doktorka Debra Sullivan, zdůrazňuje, že správná strava může snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol.

Zahrňte do svého denního režimu aktivity jako chůze, běh nebo plavání. I 30 minut chůze denně může pozitivně ovlivnit vaše zdraví a snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Snížení příjmu alkoholu a úplné vynechání kouření rovněž zlepšuje kardiovaskulární zdraví, protože tyto návyky zvyšují hladiny cholesterolu a riziko srdečních onemocnění. Omezení těchto faktorů může významně zlepšit vaše celkové zdraví.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]