Blížící se infarkt doprovází snadno rozpoznatelné příznaky. Jedná se také o pocení a dušnost

Fotografie: Depositphotos

Srdeční infarkt je závažný ohrožující zdravotní stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Včasné rozpoznání příznaků infarktu může zachránit život.

Srdeční infarkt je jednou z nejčastějších příčin úmrtí na světě, a proto je důležité vědět, jak rozpoznat jeho příznaky. Rychlá reakce a včasné vyhledání lékařské pomoci mohou být klíčové pro záchranu života. Lékařka Megan Soliman poskytla přehled nejčastějších varovných signálů srdečního infarktu a poradila, co dělat v případě, že se u vás nebo někoho ve vašem okolí objeví podezřelé symptomy.

Varovné příznaky srdečního infarktu

Srdeční infarkt, nebo také infarkt myokardu, nastává, když je přerušena dodávka krve do části srdečního svalu. Nejčastější příčinou je dle doktorky Soliman ucpání koronární tepny, které brání průtoku krve. Bez dostatečného přívodu kyslíku může srdeční tkáň rychle odumřít, což může mít fatální následky. Jaké jsou nejčastější symptomy?

Bolest na hrudi

Nejčastějším příznakem srdečního infarktu je intenzivní bolest na hrudi, jak zjistila odborná studie. Tato bolest je často popisována jako tlak, tíha, svírání nebo pálení. Může trvat několik minut nebo přicházet a odcházet. Bolest se obvykle šíří do levé paže, krku, čelisti nebo zad.

Vysoký cholesterol lze rozpoznat díky jasným příznakům. Patří mezi ně i trávicí potíže a oční problémy

Dušnost

Dušnost je dalším běžným příznakem, který může předcházet nebo doprovázet bolest na hrudi. Nedostatek kyslíku způsobený omezeným průtokem krve do srdce může vést k pocitu, že se nemůžete nadechnout, uvedla lékařka Angelica Balingit.

nevolnost od žaludku
Fotografie: Pixabay

Nevolnost, zvracení, závratě

Někteří lidé zažívají během srdečního infarktu nevolnost, zvracení nebo pocit na zvracení, uvádí odborníci. Tento příznak je častější u žen než u mužů. Náhlé závratě, pocit na omdlení nebo skutečné mdloby mohou být varovnými signály, že váš srdeční sval nedostává dostatek krve. Tento příznak je často doprovázen jinými symptomy, jako je bolest na hrudi nebo dušnost.

Pocení a únava

Nadměrné pocení, často popisované jako studený pot, může být dalším příznakem srdečního infarktu. Tento symptom může nastat náhle, i když není spojený s fyzickou námahou. Nevysvětlitelná, extrémní únava, která se může objevit několik dní nebo týdnů před infarktem, je častěji hlášena u žen, uvádí lékařka Payal Kohli. Může to být příznak, že vaše srdce je přepracované a nedokáže správně pumpovat krev. Na ZdravémStravování jsme vás informovali také o tom, že únava může souviset s vysokou hladinou kortizolu.

Co dělat při podezření na srdeční infarkt

Pokud máte podezření, že někdo má srdeční infarkt, je důležité jednat rychle. Ihned vytočte číslo tísňové linky 150 a poskytněte operátorovi co nejvíce informací o příznacích a stavu postižené osoby. Pomozte postižené osobě se posadit nebo lehnout do pohodlné polohy. Snažte se ji uklidnit a povzbudit k pomalému a hlubokému dýchání.

srdeční zástava, infarkt
Fotografie: Freepik

Pokud má postižená osoba při sobě aspirin a není alergická, může žvýkat jednu tabletu (obvykle 325 mg). Aspirin může pomoci snížit poškození srdce tím, že zmenší krevní sraženinu, uvádí Healthline. Pokud postižená osoba ztratí vědomí a přestane dýchat, začněte se srdeční masáží. Vždy postupujte podle pokynů záchranné služby.

Prevence na prvním místě

Pokud jde o prevenci, Healthline dále doporučuje zaměřit se na vyhýbání se kouření a alkoholu, nastavení zdravého jídelníčku a omezení konzumace zpracovaných potravin, jako jsou limonády, brambůrky a sladkosti. Tato opatření jsou důležitá pro každého, ale pokud trpíte vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem, měli byste je dodržovat zvlášť pečlivě.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]