Díky této rychlé fintě snadno poznáte, jak vážné je vaše hmyzí bodnutí. Klíčem je tento znak

Fotografie: Denys Williams / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Pokud vás něco kouslo, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Rozpoznáte díky němu, zda to bylo klíště, komár nebo něco naprosto neškodného.  

S blížícím se létem se příroda začíná hemžit nebezpečnými parazity, jako jsou zejména klíšťata a komáři. Ačkoli by se mohlo zdát, že se nejedná o nebezpečné tvory, často mohou dle webu Healthline přenášet nemoci, jako je například lymská borelióza, encefalitida a další. Pokud vás tedy něco pokouše, například v lese nebo při stanování na louce, neměli byste to ignorovat a raději zjistit, zda jste v pořádku. S tím vám pomůže jednoduchý trik s perem.

Jednoduchý trik s perem, který odhalí vážnou nemoc

Jakmile si všimnete, že vás něco v přírodě pokousalo, je třeba co nejrychleji zakročit. Abyste identifikovali, zda je vaše zdraví v ohrožení nebo se nemusíte ničeho bát, budete potřebovat obyčejné pero. Jakmile ho budete mít, postupujte dle níže uvedených kroků:

  • Vezměte si pero a lehce obkreslete vnější obrys kousnutí na kůži. Je důležité, aby byl jasný, ale ne příliš silný. Naznačená čára vám nyní umožní sledovat změny v oblasti skusu.
  • Pravidelně tedy během dne místo kontrolujte, nejlépe po několika hodinách a stejně tak i další den.
  • Pokud si všimnete, že se obrys začíná rozšiřovat, pravděpodobně se vaše reakce na kousnutí zhoršuje.

Do Česka se vrátila nebezpečná nemoc, před kterou lékaři důrazně varují. Odborníci mají jediné řešení

Rozšiřující se obrys může naznačovat alergickou reakci nebo infekci, což je jasnou známkou toho, že byste se měli poradit s lékařem. Pokud však čára zůstane nenarušena, není třeba se obávat a brzy bude vše v pořádku. Ve většině případů způsobuje změnu nákresu výrazné  zvětšení znaménka, zarudnutí, otok či bolest, což jsou dle lékařky Debry Sullivan jasné známky onemocnění přenášeného klíštětem či právě komáry.

štípnutí komára
Fotografie: Pexels

Zapomínat byste pak neměli ani na správnou prevenci, která vás před kousnutím ochrání. Jedná se zejména o nošení oblečení s dlouhými rukávy, používání repelentu, vyhýbání se oblastem s vysokou trávou a pravidelnou kontrolu pokožky.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]