Léčba zarostlého nehtu z pohodlí domova: Spolehlivě si s ním poradí i mýdlová voda a jablečný ocet

Fotografie: Depositphotos

Zarostlý nehet často představuje bolestivý a nepříjemný problém, který se může v případě neléčení zhoršovat. Ulevit vám mohou tyto způsoby.

Zarostlé nehty způsobují bolest, zarudnutí a otok, přičemž pokud problém neléčíte včas, mohou se tyto příznaky postupem času zhoršovat. Abyste si ulevili, nemusíte však nutně spěchat k lékaři a podstupovat drahé procedury nebo užívat komerční výrobky plné chemie. Skvěle si dokážete dle lékaře Williama Morrisona pomoci sami z pohodlí domova, a to díky těmto jednoduchým přírodním způsobům. Neutratíte za ně přitom ani korunu.

Teplá mýdlová voda a jablečný ocet

Se zmírněním bolesti a otoku vám dokáže pomoci zejména namáčení postižené nohy do teplé mýdlové vody, zmiňuje Healthline. Příznivé změny budete moci rozpoznat již po 20 minutách této procedury, přičemž aby byla ještě účinnější, můžete do lázně přidat epsomskou sůl. Ta vám přinese další úlevu a kromě léčby zarostlého nehtu ulevíte svým chodidlům a pomůžete je regenerovat. Pomoci vám dokáže rovněž i jablečný ocet.

Ten si získal oblibu v medicíně zejména díky svým antiseptickým, protizánětlivým a bolesti tlumícím účinkům, uvádí doktorka Debra Rose Wilson. Aby vám pomohl zmírnit příznaky, stačí smíchat 1/4 šálku s teplou vodou a ve výsledné směsi si namáčet nohu každý den po dobu 20 minut. Jakmile budete hotovi, můžete zkusit pod nehet zastrčit malý kousek dentální nitě, čímž podpoříte správný růst nehtu. Pokud to však bude bolet, raději to nedělejte.

jablečný ocet
Fotografie: Freepik

Nepříjemné plísně nehtů mají utrum. Hravě si s nimi poradí i česnek a jablečný ocet

Noste pohodlné boty a vhodné ponožky

Příliš těsné boty a ponožky mohou buď přispět k zarůstání nehtů, nebo stávající problém ještě zhoršit. Pokud se chcete ochránit před problémy, raději se proto podle doktorky Deborah Weatherspoon zaměřte na jejich správný výběr – měli byste mít po jejich nasazení vždy dostatek místa v lůžku na noze. Během procesu hojení je poté dobré vyhýbat se nošení sandálů, protože často způsobují tlak na nehty nohou. Na Zdravém Stravování jsme také psali o dalších účincích octové lázně pro nohy.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]