Žena z Výměny manželek kvůli zánětu mozku bojovala 6 měsíců o život. Tuto chybu dělá většina mladých lidí

Fotografie: Wikipedienemcl / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Byla teprve teenagerka, když se spolu s rodinou zúčastnila Výměny manželek. Život jí posléze zničil obyčejný piercing v jazyku.

Pětadvacetiletá Nikola byla teprve teenagerka, když se společně s rodinou zúčastnila Výměny manželek v roce 2016. Tehdy byla zdravá, nicméně po několika letech si nechala do jazyka aplikovat piercing, což se jí opravdu nevyplatilo. Ozdoba se totiž brzy zanítila a způsobila dívce zánět mozku, který měl fatální dopad na její celkové zdraví. V současné době trpí dle serveru Blesk epilepsií a mentálně je na tom jako malé dítě.

Za všechno může piercing v jazyku

Samotný piercing si přitom měla nechat dát tehdy šestnáctiletá Nikola bez souhlasu rodičů. To je také důvod, proč oba rodiče dávají vinu právě této ozdobě a snaží se před ní varovat ostatní, aby je nepotkal totožný osud. Jazyk dívky se měl přitom zanítit pár dnů poté, co jí byl aplikován. A ačkoli si ho z jazyku posléze vyndala, už bylo dle matky pozdě. Následoval totiž epileptický záchvat a musela jí odvézt záchranná služba.

V nemocnici jí byla poté diagnostikována virová encefalitida, tedy zánět mozku. „Šest měsíců bojovala o život, doktoři jí dávali desetiprocentní šanci. Vyhrála, ale zánět zanechal následky ve formě atrofie mozku, farmakorezistentní epilepsie typu Norse a parézu špičky chodidla,“ komentoval situaci její nevlastní otec Vladimír s tím, že osud dívky obrátil jí i rodině se třemi dětmi život úplně na ruby. Mentálně má totiž být na úrovní malého dítě a stále trpí záchvaty.

nemocniční lůžko
Fotografie: Freepik

Češi na dovolené v Turecku si prošli noční můrou. Jedna z turistek skončila v nemocnici hned druhý den

Matka se musela vzdát práce a stará se o ni každý den

Nikola je rovněž odkázána na celodenní péči, kterou zastává především její matka. Ta se však musela vzdát dobře placené práce a o dívku se stará ve všech směrech. Dokonce ji bere všude s sebou a snaží se zabraňovat potenciálním záchvatům. Na podporu také založili sbírku na portálu Donio, jejíž výtěžek by jim měl alespoň trochu ulehčit v nelehké životní situaci. Na Zdravém Stravování jsme také psali o příčinách úmrtí během spánku.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]