Tyto oblíbené potraviny značně zvyšují riziko rozvoje krevní sraženiny. Ihned je přestaňte konzumovat

Fotografie: Depositphotos

Nadměrná konzumace těchto potravin může přispívat k zánětlivým procesům v těle. Ty posléze zvyšují riziko vzniku krevních sraženin v těle.

Krevní sraženiny mohou mít vážný dopad na vaše zdraví. Nejenže způsobují příznaky, jako je například otok a zarudnutí, ale také přispívají k riziku rozvoje srdečních onemocnění a plicní embolie, uvádí Healthline. Je proto důležité zaměřit se na svou životosprávu a faktory, které jim pomáhají zabraňovat, tedy zejména pravidelnou fyzickou aktivitu a také zdravý jídelníček. Právě totiž určité potraviny mohou mít za důsledek právě vznik nebezpečných trombóz.

Pozor na sycené nápoje a potraviny plné cukru

Pokud se tedy chcete ochránit před krevními sraženinami, pokuste se přestat jíst nezdravé potraviny s vysokým obsahem škrobu, cukru a soli. Ty totiž mohou v těle vyvolat zánětlivé procesy, což je jeden z největších rizikových faktorů trombózy. Skutečnost se týká i sycených nápojů, které mimo jiné dle lékaře Adam Bernstein obsahují jen prázdné kalorie a tělo si s nimi často neví rady. Raději je proto nahraďte kvalitními džusy či zeleným čajem.

To samé platí samozřejmě i pro sladkosti a solené pochoutky, jako jsou různé chipsy, zmrzliny a sušenky. Jedná se často navíc o vysoce zpracované potraviny s obsahem různých látek, které tělo taktéž nedokáže kompletně zpracovat. Mimo jiné pak mají i velmi negativní vliv na krevní oběh a snižují různé funkce organismu. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak vyřešit neustálou chuť na sladké a chronickou nadváhu.

Fotografie: Freepik

Lidé s těmito krevními skupinami jsou mnohem náchylnější k trombóze. Dejte pozor na tyto příznaky

V případě, že se sladkých svačinek a slaných dobrot při večerech vzdát nechcete, můžete ještě zvážit jejich náhradu za zdravější alternativy. Zaměřte se například na ořechy, které je možné zalít medem – tato kombinace mimo jiné dle lékaře Darragha O’Carrolla riziko krevní trombózy snižuje. Dobře se pak osvědčila i hořká čokoláda nebo sušené ovoce. Ani s těmito potravinami to však není dobré přehánět a měli byste je konzumovat s mírou.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]