Některým příčinám povislých prsou se lze vyhnout. Patří mezi ně i nevhodná podprsenka a kouření

Fotografie: Freepik

Povislá prsa jsou běžným problémem, kterému čelí mnoho žen. Porozumění příčinám a přijetí preventivních opatření může pomoci udržet pevnost a tvar prsou po delší dobu.

Povislá prsa jsou přirozeným jevem, jenž postihuje mnoho žen v průběhu jejich života. Tento stav může být způsoben několika faktory, které společně přispívají ke změně tvaru a pevnosti prsní tkáně. Pochopení těchto příčin může ženám pomoci lépe pečovat o své tělo a minimalizovat riziko povislých prsou, uvádí lékařka Catherine Hannan.

Věk a gravitace

Jedním z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících tvar prsou je věk. S přibývajícími roky pokožka a vazivová tkáň ztrácejí svou pružnost a pevnost. Tento proces je přirozený a nevyhnutelný. Gravitace působí na prsa neustále, což může vést k jejich postupnému povolování, informuje Debra Rose Wilson.

Těhotenství a kojení

Během těhotenství a kojení dochází k výrazným změnám v těle ženy. Prsa se zvětšují, což napíná kůži a vazivovou tkáň, vysvětluje Healthine. Po skončení kojení se prsa zmenší, ale kůže se nemusí vrátit do původního stavu, což může vést k povislým prsům. Časté změny hmotnosti mohou tento proces ještě zhoršit.

prsa
Fotografie: Freepik

Genetika

Genetika hraje podle doktorky Hannan významnou roli v tvaru a pevnosti prsou. Některé ženy mají geneticky danou tendenci k povislým prsům kvůli slabším vazivovým tkáním nebo jiným dědičným faktorům. Tento faktor nelze změnit, ale je důležité být si ho vědom a přijmout preventivní opatření.

Povislé paže budou minulostí díky zdravým návykům. Pomůže i hydratace a vyvážená strava

Životní styl

Životní styl hraje klíčovou roli v udržení pevnosti prsou. Kouření může urychlit stárnutí pokožky a vést k jejímu ochabnutí. Nedostatek cvičení a nezdravá strava mohou také přispět k ztrátě elasticity kůže. Udržování zdravé hmotnosti, pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava mohou pomoci minimalizovat riziko povislých prsou.

Nevhodné podprsenky

Nošení nevhodné podprsenky může mít negativní vliv na tvar prsou. Podprsenky, které neposkytují dostatečnou oporu, mohou přispět k povislým prsům, zejména u žen s větší velikostí prsou. Je důležité vybírat správnou velikost a typ podprsenky, která poskytne potřebnou podporu.

Fotografie: Depositphotos

Rychlé změny hmotnosti

Rychlé přibírání a hubnutí mohou vést k povislým prsům. Když se hmotnost těla rychle mění, kůže nemá dostatek času se přizpůsobit, což může vést k jejímu povolení. Udržování stabilní hmotnosti a postupné hubnutí může pomoci minimalizovat tento efekt.

Jak předcházet povislým prsům

Existuje několik preventivních opatření, která mohou podle Debry Rose Wilson ženám pomoci minimalizovat riziko povislých prsou:

  • Pravidelné cvičení: Posilování prsních svalů může pomoci udržet pevnost prsou.
  • Správná podprsenka: Výběr správné velikosti a typu podprsenky, která poskytuje dostatečnou podporu.
  • Zdravá strava: Strava bohatá na vitamíny a minerály podporuje zdraví kůže a tkání.
  • Hydratace: Dostatečný příjem vody udržuje pokožku hydratovanou a pružnou.
  • Vyhýbání se kouření: Kouření urychluje stárnutí pokožky a ztrátu její elasticity.

V našem článku na ZdravémStravování si můžete přečíst, jaké zvolit cviky pro pevnější a vytvarovanější prsa bez ohledu na věk. Pocení v posilovně není nutné.

 

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]