Nedostatek vitaminu D lze poznat podle jasných signálů. Patří mezi ně i únava a bolest kloubů

Fotografie: Depositphotos

Pokud vás v poslední době trápí nevysvětlitelné zdravotní potíže, příčinou může být nízká hladina vitaminu D v těle. To k vám pak vyšle jasné signály, že je potřeba jej doplnit.

Vitamin D aneb vitamin slunečního svitu hraje zásadní roli ve správném fungování lidského těla, včetně zdraví kostí a imunity. Je tedy jasné, že pokud je ho v organismu nedostatek, dostaví se nepříjemné příznaky, které bez změny některých stravovacích návyků mohou přejít až k vážným zdravotním komplikacím, říká doktorka Mia Armstrong. Přesto je nedostatek vitaminu D celosvětově jedním z nejčastějších nutričních problémů.

Časté nemoci nebo infekce

Vitamin D přímo spolupracuje s buňkami zodpovědnými za léčbu infekcí. Pokud býváte často nemocní, může k tomu přispět nízká hladina vitaminu D v těle. Převážně se jedná o zdravotní problémy, jako například nachlazení, bronchitida a zápal plic. Zvýšená dávka vitaminu D by tak mohla snížit riziko infekcí dýchacích cest, vyplývá ze studie z roku 2018.

Únava bez zjevné příčiny

Některé výzkumy naznačují, že absence vitaminu D v těle může způsobit únavu bez zjevné příčiny. Pokud jste v poslední době neprováděli žádnou zvýšenou fyzickou aktivitu, chodíte včas spát a vaše noci jsou klidné, přesto se budíte unavení, příčinou může být nízký příjem právě tohoto vitaminu.

Nedostatek vitamínu B12 lze zpozorovat díky jasným příznakům. Patří mezi ně i bolest hlavy a deprese

Bolest kloubů a kostí

Další z mnoha příznaků nedostatku vitaminu D je bolest kloubů a kostí, zjistila souhrnná studie. Zvláště v oblasti zad. Jak již bylo zmíněno, vitamin D pomáhá udržovat zdravé kosti tím, že zlepšuje vstřebávání vápníku. Bolesti kostí a dolní části zad mohou být symptomy naznačující nízkou hladinu vitaminu D v těle. Důkazem toho je i fakt, že pacienti s artritidou, bolestí svalů a chronickou rozšířenou bolestí mají tendenci mít nižší hladiny vitaminu D.

vitamin D
Fotografie: Freepik

Další příznaky nedostatku vitaminu D

Nutno podotknout, že většina lidí s nízkou hladinou vitaminu D v těle je bezpříznaková, jak zmiňuje nutriční terapeutka Adda Bjarnadottir. Přesto je však potřeba mít se na pozoru a vnímat signály svého těla. Pokud jste vyčerpaní, bolí vás kosti, máte svalovou slabost nebo výkyvy nálady, jedná se o známky toho, že s vámi není něco v pořádku a příčinou může být právě nízká hladina vitaminu D. Mezi další symptomy patří:

  • potíže se spaním,
  • deprese nebo pocity smutku,
  • ztráta vlasů,
  • svalová slabost,
  • ztráta chuti k jídlu,
  • bledá kůže.

Pokud vás trápí některé z těchto příznaků, neváhejte vyhledat pomoc lékaře. Krevní test vám pomůže odhalit, jaký problém se za tím vším skrývá. Kromě doplňků stravy pak můžete navýšit hladinu vitaminu D vhodnými potravinami, o nichž jsme již psali na ZdravémStravování.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]