Hladinu kyseliny močové lze snížit přirozenou cestou. Pomůže i pitný režim a káva

Fotografie: Depositphotos

Nadměrné hodnoty kyseliny močové v krvi mohou přispět k vážným problémům a ohrozit váš život. Nebezpečí snadno snížíte těmito způsoby.

Kyselina močová je přirozený odpad vznikající při trávení potravin obsahujících látky zvané puriny. Za normálních okolností je tělo schopno regulovat její množství přes ledviny a močový měchýř, ovšem jakmile se jí nahromadí v krvi příliš, může dojít k velkým problémům. Zejména v takovém případě dochází dle lékaře Darragha O‘Carrola k výraznému zvýšení rizika vzniku srdečních onemocnění, onemocnění ledvin a například také dny.

Omezte potraviny s vysokým obsahem purinů

Abyste se před problémy ochránili a usnadnili tělu práci s puriny, měli byste omezit konzumaci potravin s jejich vysokým obsahem, radí doktor O‘Carrol. Zpravidla se jedná o červené maso, zvířecí orgány, ryby, měkkýše a v současné době už i drůbež. Vyhýbat byste se však měli také nadměrné konzumaci cukru, a to včetně fruktózy – tu obsahuje především ovoce a med. I v případě rozkládání této živiny dochází k uvolňování velkého množství purinů, které posléze zvyšují hladinu kyseliny močové, jak uvádí odborná studie. Podobně je na tom pak i kukuřičný sirup.

V boji proti nadměrným hladinám kyseliny močové se také osvědčila zvýšená konzumace vody. Právě totiž dostatek tekutin pomáhá vyplavovat kyselinu močovou a mimo jiné snižuje riziko ledvinových kamenů a dalších nepříjemností. Každý den byste se měli dle serveru Healthline pokusit vypít alespoň 2 až 3 litry, což je ideální množství za klidového režimu. V případě, že cvičíte nebo vykonáváte těžkou práci, mělo by to být více.

Sklenička s vodou, hydratace
Fotografie: Pexels

Celulitidy se dá efektivně zbavit z pohodlí domova. Pomohou i kosmetické produkty a cvičení

Vyhýbejte se alkoholu a pijte více kávy

Pití alkoholu může způsobit dehydrataci a vyvolat vysoké hladiny kyseliny močové, zjistila studie z roku 2021. Nejvíce přitom skutečnost zhoršuje pivo, a proto byste měli konzumovat tyto nápoje s mírou. Naopak vám však podle výzkumů dokáže pomoci káva, která snižuje produkci této kyseliny a podporuje chod trávicího systému i ledvin. Pozor však, že ani s ní to není dobré přehánět. Na Zdravém Stravování jsme také již dříve psali o dalších zdravotních přínosech kávy.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]