Nedostatek bílkovin má negativní dopad na celé tělo. Projeví se i vypadáváním vlasů a únavou

Fotografie: Depositphotos

Bílkoviny jsou klíčovou složkou lidské výživy, nezbytnou pro správné fungování těla. Jsou základem pro růst, opravu tkání, produkci enzymů a hormonů. 

Bílkoviny hrají nezastupitelnou roli v mnoha tělesných funkcích. Od růstu svalů až po imunitní odpovědi, bez dostatečného příjmu bílkovin tělo nemůže optimálně fungovat, uvádí Gavin Van de Walle. Příznaky nedostatku bílkovin mohou být subtilní a snadno přehlédnutelné, ale dlouhodobý deficit může vést k závažným zdravotním problémům.

Únava a slabost

Jedním z prvních a nejčastějších příznaků nedostatku bílkovin je dle doktora Jereda Meachama chronická únava a celková slabost. Bílkoviny jsou klíčovým zdrojem energie pro svaly, a když tělo nemá dostatek bílkovin, začíná rozkládat svalovou tkáň, aby získalo energii. To vede k oslabení svalů a snížení celkové fyzické síly.

Ztráta svalové hmoty

Bílkoviny jsou dle doktora Meachama nezbytné pro udržení a růst svalové hmoty. Nedostatek bílkovin vede k postupné ztrátě svalové hmoty, což může být zvláště problémové pro starší osoby a sportovce, jak jsme nedávno psali na ZdravémStravování. Pokud si všimnete, že ztrácíte svalovou hmotu, přestože pravidelně cvičíte, může to být známka nedostatečného příjmu bílkovin.

Vápník v těle hraje klíčovou roli. Jeho nedostatek se projeví i bolestmi kostí a poruchou spánku

Problémy s vlasy, kůží a nehty

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem pro vlasy, kůži a nehty. Nedostatek bílkovin může vést k lámavosti nehtů, vypadávání vlasů a suché, šupinaté pokožce, uvádí odborný článek z roku 2017 publikovaný na . Keratin, klíčová bílkovina pro vlasy a nehty, je při nedostatku bílkovin produkován v menším množství, což ovlivňuje jejich kvalitu.

Fotografie: Freepik

Snížená imunita

Bílkoviny jsou zásadní pro produkci imunoglobulinů, tedy protilátek, které bojují proti infekcím. Nedostatek bílkovin může oslabit imunitní systém, což vede k častějším infekcím a delší době zotavení, dokládá studie. Pokud často trpíte nachlazením nebo jinými infekcemi, může to být známka nedostatku bílkovin.

Otoky a edémy

Podle Megan Soliman může nedostatek bílkovin vést k otokům, zejména na nohou a kotnících. Bílkoviny pomáhají udržovat rovnováhu tekutin v těle, a když jich není dostatek, může dojít k hromadění tekutin v tkáních, což způsobuje otoky. Tento stav je znám jako edém a je důsledkem snížené hladiny albuminu, bílkoviny, která pomáhá udržovat tekutiny v krevních cévách.

Problémy s růstem u dětí

U dětí je dostatečný příjem bílkovin zásadní pro správný růst a vývoj. Nedostatek bílkovin může vést k zakrslému růstu, opožděnému vývoji a snížené hmotnosti. Pokud dítě neroste a nepřibírá na váze podle očekávání, je důležité zkontrolovat jeho stravu a zajistit dostatečný příjem bílkovin. Děti, které pravidelně nekonzumují dostatek bílkovin, mohou mít čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že budou mít pomalejší růst, uvedla studie z roku 2023.

dítě u lékaře
Fotografie: Freepik

Psychické příznaky

Nedostatek bílkovin může dle doktora Meachama také ovlivnit duševní zdraví. Lidé s nedostatkem bílkovin mohou pociťovat podrážděnost, apatii, úzkost, nebo dokonce deprese. Bílkoviny jsou důležité pro produkci neurotransmiterů, které regulují náladu a psychický stav.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]