Těhotná žena se těsně před porodem ocitla na pokraji smrti. Na takovou situaci nebyli lékaři připraveni

Fotografie: Depositphotos

Britský pár zažil během očekávání svého prvního dítěte dramatické chvíle. Nastávající matka byla náhle postižena vzácným druhem encefalitidy, která ji uvrhla do kómatu.

Chad Maling a Becky Proutout z Doncasteru v severní Anglii se těšili na příchod svého prvního dítěte, když je zaskočila závažná nemoc. Becky začala vykazovat neobvyklé psychické příznaky a Chad ji okamžitě odvezl do nemocnice. Lékaři diagnostikovali vzácnou encefalitidu typu anti-NMDAR, která Becky uvrhla do kómatu. V tomto stavu přivedla na svět dceru, čímž rodina čelila dramatickému boji o životy matky i dítěte, informoval deník Blesk.

První příznaky a hospitalizace

Britský pár, Becky a Chad ze severoanglického Doncasteru, se těšil na příchod svého prvního dítěte. Plánovali společnou rodinu a s radostí očekávali datum porodu. Všechno se však změnilo, když Becky začala projevovat zvláštní symptomy, které znepokojily jejího přítele natolik, že ji odvezl do nemocnice.

Při jedné společné večeři začala Becky pomalu mluvit z cesty a chovat se, jako by na sebe vzala úplně jinou osobnost. Chad, znepokojený jejím stavem, ji okamžitě odvezl na vyšetření. Lékaři se rozhodli Becky ponechat na pozorování, protože se u ní začaly projevovat psychické záchvaty, které svou intenzitou překvapily i zkušené odborníky.

Diagnóza: Encefalitida typu anti-NMDAR

Po několika dnech pozorování a vyšetřování byla Becky převezena do specializovaného pracoviště v Oxfordu. Tamní lékaři konečně dokázali identifikovat příčinu jejích problémů. Becky byla diagnostikována encefalitida typu anti-NMDAR, což je onemocnění, které narušuje mozkovou činnost a může vést k závažným změnám duševního stavu, vysvětluje web Encephalitis. V obavách o zdraví matky i nenarozeného dítěte byla Becky uvedena do umělého spánku.

Časté křeče a bolesti těla dlouho podceňovala. Po návštěvě lékaře zjistila, že dělala obrovskou chybu

Porod v kómatu a boj o život dítěte

Po několika týdnech v kómatu se přiblížil termín porodu. Lékaři rozhodli, že dítě přivedou na svět císařským řezem. Dne 18. srpna porodila Becky zdravou holčičku, která však měla ucpaný močový měchýř. Lékaři museli provést speciální zákrok, aby z něj odsáli více než litr tekutiny. Díky rychlé a odborné péči lékařů je dítě nyní zdravé.

Současný stav Becky a pomoc rodině

I když dítě je zdravé, Becky se stále zotavuje a její duševní stav není v normálu, informoval deník TheSun. „Nedávno jsem s Becky mluvil, ale je stále velmi, velmi zmatená,“ uvedl Chad, který se kvůli situaci vzdal své práce instalatéra a nyní se naplno věnuje péči o svou dceru. Rodina se ocitla v náročné situaci a na jejich podporu byla založena veřejná sbírka, aby jim pomohla překonat těžké období.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]