Podle lokace bolesti břicha snadno zjistíte, jaké potíže vás trápí. Tento trik vám ušetří návštěvu lékaře

Fotografie: Depositphotos

Bolest břicha je nepříjemný příznak, který čas od času trápí naprosto každého. Její lokace však může upozorňovat před různými problémy.

Bolest nebo křeče v různých oblastech vašeho břicha mohou vypovědět mnohé o tom, co vás zrovna trápí. Jedná se totiž o část těla, která obsahuje spoustu důležitých orgánů a nervových zakončení, což také znamená, že existuje řada různých faktorů, které k těmto příznakům přispívají. Ať už se jedná o oblast spodního či horního břicha, za žádnou cenu byste bolesti či případné křeče neměli dle lékařky Kelsey Trull ignorovat.

Tupá bolest v horní části břicha či v dolní části hrudníku

Pokud pociťujete tupou bolest v horní části břicha a cítíte se nafouklí, může být na vině plynatost. Ta mimo jiné způsobuje i bolest, která přichází ve vlnách a neustálé říhání. Abyste se problému zbavili, zaměřte se na změnu svého jídelníčku a pro rychlou úlevu si vezměte aktivní uhlí. Za žádnou cenu pak nejezte luštěniny a nepijte šumivé nápoje. Co se pak týká bolesti v dolní části hrudníku, na vině může být pálení žáhy.

To může dále způsobovat i pocit pálení v krku či jícnu, přičemž pacienti dle webu Healthline často pociťují i nakyslou chuť v ústech. Nejlepším řešením tohoto problému je konzumovat menší porce jídel a nosit volné oblečení, případně i přestat kouřit. Nejčastěji tento stav mohou vyvolat citrusové plody, kofeinové nápoje a mastná a kořeněná jídla. Mezi další oblast břicha náchylnou k bolesti patří oblast žaludku.

Léčba podrážděného žaludku přírodní cestou a podomácku: Efektivně zakročí i zázvor a máta

odpad ve střevech
Fotografie: Freepik

V takovém případě se může jednat o žaludeční vředy. Ty se dle Cynthie Taylor Chavoustie nejčastěji objevují v případě, kdy je poškozená žaludeční výstelka, což zase může vyvolat konzumace silných léků proti bolesti nebo konzumace pálivých jídel. Typicky se v takovém případě objevuje i nevolnost, nechuť k jídlu, krvavá stolice a nevysvětlitelná ztráta hmotnosti. Abyste se problému co nejdříve zbavili, je důležité se zaměřit na svůj jídelníček a omezit užívání chemických prostředků.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]