Náležitá péče je klíčem k udržení zdravých chodidel. Pomůže i vhodná obuv, masáže a ocet

Fotografie: Depositphotos

Chodidla hrají důležitou roli v životě člověka, a proto je důležité o ně správně pečovat. Věnujte pozornost výběru správné obuvi i hygieně.

V současné době je běžné, že lidé chodí v nesprávné obuvi, přemáhají své nohy celodenním stáním nebo o ně z hygienického hlediska dostatečně nepečují. To je však velký problém, protože chodidla pro člověka vykonávají nesmírně důležitou funkci, zejména co se týká chození. Je proto zapotřebí starat se o jejich zdraví, abyste je udrželi v co nejlepší formě a vyhnuli se bolesti a dalším nepříjemným problémům, jako je vbočený palec, zarostlý nehet, kuří oka nebo bradavice, říká doktorka Deborah Weatherspoon.

Snadné způsoby, jak udržet nohy zdravé

Pokud chcete udržet svá chodidla zdravá, měli byste se zaměřit zejména na to, co nedělat. Důležitou roli hraje samozřejmě správná obuv – tedy taková, která vás netlačí a mohou v ní vaše chodidla dostatečně dýchat. Zejména jejich nejširší část by měla mít v botě dostatek pohodlí, jinak se připravte na časté puchýře. Stejně tak potřebují dostatečnou hloubku, aby se dle lékaře Adama Hotchkisse vaše prsty neodřely o vršky.

Neméně důležité je poté svá chodidla dostatečně mýt. Jedná se totiž o oblast těla, která se potí ze všeho nejvíce, obzvláště když je uzavřená v obuvi. Po každém příchodu domů se proto snažte své nohy očistit (tím mimo jiné minimalizujete zápach). Zároveň je dle lékařky Deborah Weatherspoon důležité:

Bolest chodidel ustoupí díky domácím metodám léčby. Pomůže i ledování a protahování

  • Nenosit příliš těsné boty.
  • Své boty za žádnou cenu nesdílet (a stejně tak jakékoli pedikérské náčiní).
  • Nezakrývat odbarvené nehty lakem, neboť potřebují dýchat.
  • Nesnažit se vlastní silou léčit mozoly ani zarostlé nehty.
  • Nohy zbytečně nepřemáhat a po dlouhých túrách či jiném vypětí jim dopřát relaxaci.
  • Pravidelně chodit na masáž chodidel nebo podstupovat reflexní terapii (dobře pomůže i tenisák pod nohama).
  • Pokud vás trápí bradavice, zkuste si namáčet nohy do octa.
dolní končetiny
Fotografie: Freepik

Pozor byste si pak měli dát i před nošením ponožek v posteli. Problém to není v případě, že jsou čisté, dostatečně volné a z kvalitní látky, pak mohou kvalitu vašeho spánku zlepšit, uvádí doktorka Debra Sullivan. Příliš těsné ponožky vyrobené z umělých vláken by ale mohly vést k tomu, že chodidla se budou zbytečně víc potit a zapáchat, případně by pro vás bylo náročnější spát.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]