Toto se stane s vaším tělem, pokud věnujete protahování pouhých 5 minut denně

Fotografie: Depositphotos

Pokud se začnete pravidelně protahovat, můžete se těšit na řadu zdravotních benefitů. Zlepšíte svůj spánek a koordinaci těla.  

Pravidelné protahování, a to již 10 minut denně, nabízí nespočet zdravotních benefitů pro lidské zdraví. Zařadit ho přitom můžete do své rutiny v jakýkoli čas, ovšem nejlépe se osvědčilo během odpoledních hodin či ihned ráno. Pomoci dokáží navíc dle lékařky Lauren Jarmusz i obyčejné jógové pozice, jako je například kobra, pozice spícího dítěte nebo pes hledící hlavou dolů. Těšit se můžete na lepší spánek i koordinaci těla.

Lepší spánek a procítění svého těla

Jakmile se začnete více protahovat, zbavíte se nepříjemných problémů, jako je bolest zad a krku. Díky tomu pak budete moci mnohem lépe spát a po probuzení se nebudete cítit tolik vyčerpaní. Důvodem je dle trenéra Gregoryho Minnise především skutečnost, že tímto způsobem zahřejete své svaly, uvolníte svalové napětí a ochráníte se před případnými křečemi. Navíc se zlepší samotná kvalita odpočinku a v posteli vám bude celkově příjemněji. Stejně tak začnete i lépe cítit své vlastní tělo.

Když totiž každý den sedíte u stolu, zejména při práci za počítačem, ztratíte schopnost dobré koordinace těla a nebude již tolik pevné. Naštěstí právě protahování pomáhá tyto problémy srovnat a ochrání vás dokonce i před letargií. Mimo jiné se pak můžete protahovat i přímo u stolu, vlastně kdykoli a kdekoli. Neméně zajímavým přínosem tohoto zdravého návyku je poté lepší produktivita a vyšší hladina energie během celého dne.

Bolest chodidel ustoupí díky domácím metodám léčby. Pomůže i ledování a protahování

Fotografie: Pexels

Velmi dobrý vliv má protahování poté i na zvládání stresu. Pokud ho budete provádět pravidelně, zabráníte tím přílišnému napínání těla a půjde vám snadněji uvolnit mysl. Duševní pohodlí je dle serveru BrightSide velmi důležité pro ochranu před kognitivními nemocemi a udržení dobré životosprávy. Rozhodně je proto třeba být na pozoru a zejména pokud musíte zvládat náročnou práci. Protahování vás nikdy nenechá ve štychu.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]