Onemocnění jater na sebe upozorní pomocí jasných příznaků. Patří mezi ně i modřiny a svědění kůže

Fotografie: Depositphotos

Onemocnění jater představuje velmi nebezpečný problém. Pozor byste si měli dát mimo jiné na bolesti břicha, žloutnutí kůže či změny ve stolici.

Poškození či onemocnění jater má obvykle několik stádií, začíná zánětem, poté cirhózou a vede až k jejich konečnému selháním. V každém případě se však jedná o závažný problém, který není radno ignorovat, protože by jinak mohl ohrozit váš život, říká doktorka Angelica Balingit. Pokud byste proto na sobě rozpoznali typické příznaky tohoto problému, co nejrychleji vyhledejte lékařskou péči.

Příznaky poškození jater v důsledku vážné nemoci

Příznaky onemocnění či poškození jater není za žádnou cenu dobré ignorovat. V horším případě totiž může dojít k selhání orgánu, což je život ohrožující stav. Pokud se tedy objeví, co nejrychleji je prokonzultujte se svým praktickým lékařem, který vám pomůže nastavit vhodnou léčbu a určí, jak postupovat dále. Typicky se dle doktora Youseffa Solimana problém začíná projevovat zpočátku únavou a slabostí, ztrátou chuti k jídlu, nevysvětlitelným hubnutím a nevolností.

Jakmile se však problém začne zhoršovat, může se dle lékaře Darragha O’Carrolla objevit častá zmatenost nebo dezorientace, žloutenka, silné svědění kůže, snadná tvorba modřin nebo krvácení, hromadění tekutiny v břiše, pažích nebo nohou, nepohodlí nebo bolest břicha, tmavá moč, světlejší stolice a také krev ve stolici. Žádný z těchto příznaků není radno ignorovat a je třeba ho řešit neprodleně, abyste zamezili možným problémům.

Účinná očista ledvin z pohodlí domova: Výsledky zajistí i pitný režim a konzumace brusinek

Fotografie: Depositphotos

Abyste se případným problémům vyhnuli, můžete se zaměřit na správnou prevenci onemocnění jater. Zásadní je zejména nižší příjem alkoholu a mírné užívání silných léků na předpis – o tom byste se mimo jiné měli vždy poradit se svým lékařem. Dále je důležité volit správný jídelníček, radí Katherine Marengo, udržovat optimální váhu, nechat se očkovat proti hepatitidě A a hepatitidě B a stejně tak chodit na pravidelné prohlídky, které pomohou odhalit možné problémy včas.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]