Štítná žláza vám poděkuje: Díky těmto superpotravinám bude v lepší kondici než kdy předtím

Fotografie: Depositphotos

Štítná žláza hraje nedílnou roli v lidském zdraví. Abyste ji udrželi v dobré formě, zaměřte se na tyto způsoby, jak o ni pečovat.  

Pokud si chcete udržet zdravý život, a především psychickou rovnováhu, je důležité umět pečovat o svou štítnou žlázu. Ta totiž produkuje řadu významných hormonů, které ovlivňují metabolismus, růst buněk a obecně funkci většiny orgánů v těle. Abyste podpořili její funkce a ochránili ji před potenciálními hrozbami, stačí se přitom dle lékařky Kelly Wood zaměřit na tyto jednoduché způsoby, jak o ni správně pečovat.

Účinné způsoby, jak zlepšit funkci štítné žlázy

Pro udržení zdraví štítné žlázy je zásadní správně nastavený jídelníček a pravidelný pohyb, ostatně jako u každého orgánu v lidském těle. Dále je nedílný také spánek, protože jeho nedostatek může způsobit nerovnováhu hormonů a tím znemožnit funkci tohoto orgánu. Mezi další způsoby jak zlepšit její fungování a ochránit ji před potížemi patří následující:

  • Pravidelné cvičení 30 až 60 minut (alespoň čtyřikrát týdně).
  • Vyhýbání se nadměrné konzumaci potravin, které mohou rozhodit hladiny hormonů štítné žlázy. Jedná se například o zelí, květák, brokolici a zelí.
  • Konzumace zdravých tuků, jako je olivový olej, avokádo, lněná semínka, ořechy a ryby.
  • Udržování zdravé hladiny vitamínu D.
  • Snížení příjmu lepku ve stravě.
  • Vyhýbání se vysoce zpracovaným potravinám.

Nedostatečně funkční štítná žláza na sebe upozorní jasnými příznaky. Patří mezi ně i únava a slabost

Jakmile se zaměříte na tyto tipy, vaše štítná žláza bude nejenže lépe fungovat, ale také pocítíte zlepšení řady dalších faktorů týkajících se lidského zdraví. Těšit se můžete dle webu Healthline na lepší spánek, koordinaci svého těla a stejně tak i lepší chod trávicího traktu.

Lékař štítná žláza
Fotografie: Freepik

Naopak zanedbávání zdraví tohoto orgánu může vést k řadě potíží a rozvoji nebezpečných onemocnění, jako je rakovina nebo srdeční potíže. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak se může projevit nedostatečná funkce štítné žlázy a proč je důležité řešit tento problém včas.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]