Po této domácí očistě střev se budete cítit jako vyměnění. Tento trik zlepšuje trávení a dodává energii

Fotografie: Depositphotos

Očista tlustého střeva je proces, který může přispět k lepšímu trávení, zvýšené energii a celkové zdravotní pohodě.

Očista tlustého střeva je důležitým aspektem péče o zdraví, který může přispět k lepšímu trávení, dobré náladě i celkové pohodě. Existuje mnoho přirozených metod, jak podpořit zdraví tlustého střeva a zajistit jeho správnou funkci, jak informoval web Healthline. Důležitá je dostatečná hydratace či příjem vlákniny ve stravě.

1. Pijte hodně vody

Hydratace je klíčovým faktorem pro správné fungování trávícího systému. Doporučuje se pít alespoň osm sklenic vody denně, vysvětluje Danielle Hildreth. Voda pomáhá při vyplavování toxinů z těla a podporuje pravidelnou stolici, což je zásadní pro zdravé tlusté střevo.

2. Vláknina ve stravě

Strava bohatá na vlákninu je dalším důležitým aspektem při čištění tlustého střeva. Vláknina pomáhá regulovat stolici a podporuje zdravé trávení. Najdete ji v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, ořeších a semenech. Pravidelný příjem vlákniny může snížit riziko zácpy a dalších střevních problémů, uvádí Katherine Marengo.

Účinná očista ledvin z pohodlí domova: Výsledky zajistí i pitný režim a konzumace brusinek

3. Probiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují zdraví střevní mikroflóry. Jsou obsažena v potravinách jako jogurt, kefír, kysané zelí a další fermentované produkty. Přidání probiotik do vaší stravy může zlepšit trávení a podpořit zdraví tlustého střeva, radí doktor Grant Tinsley.

ženské břicho
Fotografie: Freepik

4. Detoxikační šťávy a smoothies

Konzumace detoxikačních šťáv a smoothies může být účinným způsobem, jak podpořit zdraví tlustého střeva. Šťávy z jablek, citronů, zázvoru a mrkve jsou známé svými detoxikačními vlastnostmi. Tyto nápoje nejenže dodávají tělu potřebné vitamíny a minerály, ale také pomáhají vyplavovat toxiny z trávicího systému. Na ZdravémStravování jsme přinesli několik tipů na přípravu smoothie.

5. Bylinné čaje

Bylinné čaje, jako je mátový čaj, zázvorový čaj nebo čaj z fenyklu, mohou pomoci uklidnit trávicí systém a podpořit zdraví střev. Některé byliny mají také přírodní laxativní účinky, což může pomoci při zácpě a podpořit pravidelnou stolici, zmiňuje odbornice na výživu Adda Bjarnadottir.

6. Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita je nezbytná pro celkové zdraví a zvláště pro správnou funkci trávicího systému. Pravidelné cvičení podporuje pohyb střev, což napomáhá předcházet zácpě a zlepšuje trávení. I každodenní krátká procházka může mít pozitivní vliv na zdraví vašeho tlustého střeva.

procházka lesem
Fotografie: Freepik

Přírodní recept pro zdravé trávení

Jedním z účinných přírodních receptů pro podporu zdraví trávicího systému je směs ze sušených švestek a datlí. Příprava je jednoduchá: v hrnci přiveďte k varu pět šálků vody, poté přidejte 150 gramů sušených švestek a 150 gramů datlí. Směs vařte 15 minut, poté stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Každé ráno na lačný žaludek užívejte jednu lžíci této směsi. Tento recept může pomoci zmírnit zácpu a zlepšit trávení díky vysokému obsahu vlákniny.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]