Hyperaktivní močový měchýř a inkontinence moči zůstanou minulostí. Pomohou i vhodné cviky a léky

Fotografie: Depositphotos

Pokud vás trápí hyperaktivní močový měchýř či inkontinence, zaměřte se na tyto metody léčby. Brzy nepříjemné příznaky zmizí.

Hyperaktivní močový měchýř je stejně jako močová inkontinence nepříjemný problém, který vám dokáže značně omezit vykonávání každodenních činností. Pokud některý z nich trápí i vás a nevíte si rady, jak si pomoci, můžete se zaměřit na osvědčené metody léčby. Ty vám mohou dle doktorky Deborah Weatherspoon pomoci již během několika dní, ovšem záleží na intenzitě vašich příznaků a jak často se objevují.

Léčba hyperaktivního močového měchýře a inkontinence

Hyperaktivní močový měchýř způsobuje zpravidla náhlé nutkání močit. Stav nicméně může vyvolat také nedobrovolný únik moči, známý jako inkontinence, a postihnout může jedince každého věku. Co se týká jeho léčby, důležité je dle doktorky Weatherspoon zaměřit se především na fyzikální terapii pánevního dna. Fyzioterapeuti specializující se na tuto část těla navrhnou vhodná svalové cvičení. Na ZdravémZdravování jsme již o posilování pánevního dna psali.

Dále mohou pomoci také speciální léky, které léčí hyperaktivní močový měchýř. Ty se mimo jiné dle webu Healthline zaměřují na dva účinky, a to zmírnění symptomů a snížení epizod nutkání a inkontinence. Za tím stojí zpravidla látky, jako je tolterodin, trospium a mirabegron. Pozor však, že některé z těchto prostředků mohou vést k vedlejším účinkům, vysvětluje doktor Matt Coward, jako je suchost očí či úst a zácpa.

Považovat tyto příznaky onemocnění ledvin za banalitu je zásadní chyba, které se dopouští většina lidí

Fotografie: Depositphotos

V některých případech může pomoci i botox, který dočasně oslabí svaly močového měchýře a sníží tak nepříjemné příznaky, uvádí doktorka Zara Risoldi Cochrane. Účinky obvykle trvají zhruba 6 až 8 měsíců, načež je třeba vystavit se nové operaci. Dále pak lékaři doporučují nervovou stimulaci, během níž dochází ke změnám elektrického signálu nervů. Do zad jsou při takovém zákroku zavedeny malé jehly nebo drátek. Poslední možností je poté už jen chirurgická operace.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]