Význam cholesterolu v organismu: mylné představy a fakta

Fotografie: Pexels

O cholesterolu se za poslední roky mluvilo hodně a ve většině případů byl spojován spíše s negativním vlivem na naše zdraví. Cholesterol ale přitom hraje významnou úlohu v našem těle a rozhodně není pravda, že by nám pouze škodil. Pojďme se teď s ním seznámit blíže, abyste pochopili, kdy je opravdu škodlivý a na co si dávat pozor.

​Cholesterol = zlo?

Problematika cholesterolu je trochu složitější, protože rozlišujeme 2 typy cholesterolu. LDL cholesterol snižuje průchodnost tepen a můžeme jej tedy opravdu považovat za špatný. I on ale sehrává svou roli a mnohem více než na jeho množství záleží na jeho poměru s dobrým (HDL) cholesterolem.

V dnešní době je již běžné, že se provádí testy na cholesterol v těle, které dokáží rozlišit tyto dva typy cholesterolu a dokáží vyhodnotit, v jakém množství a v jakém poměru se v našem těle vyskytují. HDL cholesterol je velice důležitý, naše tělo totiž chrání před srdečními, mozkovými a cévními onemocněními a zajišťuje také ideální distribuci cholesterolu tam, kam je potřeba.

​Za vysoký cholesterol může obezita

Jedním z častých mýtů je, že hlavním viníkem vysokého cholesterolu je nadváha. To je ale pravda jen částečně. Špatný životní styl je rozhodně nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím množství cholesterolu v těle. Nadměrná konzumace nezdravých potravin, zejména průmyslově zpracovaných, příliš tučných, slaných, sladkých či kořeněných jídel – to vše vede ke zvýšenému cholesterolu. Problematický je také nedostatek pohybu, kouření a nadměrná konzumace alkoholu.

Příčin vysokého cholesterolu je ale mnohem více. Některé druhy alergií, diabete či kardiovaskulární onemocnění mohou ovlivnit tvorbu a distribuci cholesterolu a zapříčinit buď nedostatek HDL cholesterolu v těle, či naopak nadbytek LDL cholesterolu.

​Kdy začít cholesterol opravdu řešit?

Špatný poměr mezi LDL a HDL cholesterolem může způsobovat celou řadu nepříjemností. Asi nejzávažnějším problémem je snížená průchodnost tepen a cév. Jestliže se cholesterol neřeší, může dokonce dojít k jejich úplnému ucpání. Tepny přivádí kyslík do orgánů a ty se při nedostatečném okysličení začnou poškozovat. Cévy přivádí krev a jejich nedostatečná průchodnost zvyšuje tlak krve – a vysoký krevní tlak patří mezi časté příčiny infarktu či mrtvice.

Problémem je, že příznaky špatného poměru složek cholesterolu se projeví až tehdy, kdy už je „pozdě“ a je nutné přistoupit k náročnější a méně příjemné léčbě. Je proto velice důležité věnovat pozornost zásadám správného stravování, věnovat se pravidelně pohybové aktivitě a hledat další způsoby, jak snížit cholesterol.

​Jak nejlépe optimalizovat hladiny cholesterolu v našem těle

Zdravý životní styl je základ, proč tomu ale tak v případě cholesterolu je? Odpověď můžeme najít ve výsledcích mnoha mezinárodních studií, které se vlivem cholesterolu na naše zdraví zabývaly.

Z těchto studií například vyplývá, že cigaretový kouř kromě toho, že sám o sobě poškozuje tepny, také zároveň snižuje HDL cholesterol. U alkoholických nápojů je důležitá hlídat si míru. Nadměrná konzumace alkoholu totiž také vede ke snížení hladin HDL cholesterolu, ale mírná konzumace je dokonce považována za zdraví prospěšnou a může naopak s hladinami HDL cholesterolu pomoci.

Jedním z nejlepších způsobů, jak podpořit HDL cholesterol v našem těle, je bezesporu fyzická aktivita a správný způsob stravování. Pravidelný pohyb alespoň několikrát týdně po dobu 30 minut může vést ke snížení cholesterolu. Zařaďte do svého jídelníčku rostlinné tuky, které jsou obsažené zejména v olivovém oleji, ořeších a semínkách. A pokuste se co nejvíce omezit rafinované sacharidy, které hladiny HDL cholesterolu snižují.

​Potravinové doplňky pomáhající s cholesterolem

Obavy z cholesterolu jsou vždycky na místě a pokud se rozhodnete s ním bojovat, můžou vám v začátcích pomoci různé doplňky zdraví. Změna životního stylu, pokud víte, že ten váš současný podporuje LDL cholesterol a naopak snižuje HDL cholesterol, může být náročná. Nic neuspěchejte, protože každá radikální změna, jak v pohybu, tak ve stravování, může vašemu tělu spíše ublížit než prospět. Změny tedy zavádějte postupně a po malých krocích a hladiny cholesterolu optimalizujte s pomocí výživových doplňků.

Ideální jsou přípravky obsahující extrakty z granátového jablka, červených hroznů a/nebo oliv či olivových listů. Ty totiž obsahují látky, které prokazatelně podporují cholesterol v těle a zajišťují jeho optimální hodnoty. Kromě toho obecně podporují zdraví srdce, cév a tepen a mohou nám tak posloužit jako účinná prevence různých kardiovaskulárních onemocnění. Přírodním pomocníkem může být například i chioská masticha, pryskyřice, která se získává ze stromu Pistacia lentiscus (Řečík lentišek) a v přírodní terapii se používá už po staletí.

Sponzorovaný článek