Stolice může upozornit na zdravotní problémy. Mezi příznaky patří i kašovitý a hrudkovitý tvar

Fotografie: Depositphotos

Pokud pociťujete změny ve vaší stolici, dejte si velký pozor. Některé typy mohou odkazovat na nebezpečné zdravotní problémy.

Vylučování stolice je zcela přirozeným tělesným procesem, který se týká každého člověka. Mnozí si však dle lékařky Avi Varmy neuvědomují, že to, jak stolice vypadá nebo jakou má barvu, hodně vypovídá o celkovém zdravotním stavu jedince. Pokud jste si tedy všimli jakýchkoli změn, rozhodně to neignorujte a raději se ujistěte, že je vše v pořádku. Lékaře poté vyhledejte v případě, že obsahuje krev.

Kuličky nebo hrudkovitá stolice

Pokud vaše stolice vychází ven ve formě malých oddělených hrudek připomínajících ořechy, rozhodně to nepodceňujte. Často se totiž jedná o příznak zácpy, a proto byste se s nimi neměli vídat příliš často. Podobně je na tom také válcovitá, ale přesto hrudkovitá stolice, která rovněž upozorňuje před tímto problémem. Jakmile se tedy tyto objeví, rozhodně se zaměřte na svůj jídelníček a pokud by to přetrvávalo, navštivte svého praktického lékaře.

Pokud je vaše stolice válcovitá a bez hrudek, pak je vše zcela v pořádku, stejně jako v případě, že je stočená jako had, ale pevná. Příliš kašovitá stolice s roztřepenými okraji neznamenají nic dobrého. Jak uvádí server Healthline, jedná se o známku mírného průjmu a pomoci vám v takovém případě dokáže zejména přísun více elektrolytů.

Příznaky onemocnění ledvin, které není radno přehlížet: Patří mezi ně i problémy s močením a vyrážky

Fotografie: Depositphotos

Pozor na změnu barvy stolice

Zcela vodnatá stolice poté odkazuje na průjem. To může být nejen nebezpečné, ale také velmi nepříjemné. Pokud tento problém trápí i vás, rozhodně se poraďte se svým lékařem. Pamatujte si rovněž, že by stolice měla mít vždy různé odstíny hnědé barvy, nikoli jinou, vysvětluje doktorka Debra Sullivan. A jakmile se v ní objeví krev, co nejrychleji vyhledejte pomoc. Na ZdravémStravování jsme také psali, jaké jsou typické příznaky střevních parazitů a proč si na ně dávat pozor.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]