Tyto příznaky vážných onemocnění přehlíží 99 % lidí. Pokud si jich všimnete, jednejte včas

Fotografie: Depositphotos

Mravenčení nohou nebo neustálá touha po slaném jídle by mohly podle odborníků naznačovat skrytý problém nebo nedostatek vitamínů a minerálů. 

Každodenní signály, které nám tělo vysílá, jsou často přehlíženy nebo považovány za nepodstatné. A přesto mohou být tyto malé změny, které se objevují v našem těle, prvními náznaky vážnějších problémů, které bychom neměli ignorovat. V dnešní hektické době se snadno ztrácíme ve shonu a zapomínáme naslouchat tomu, co nám naše tělo říká. Přitom právě pozorné vnímání těchto signálů může být klíčem k včasnému odhalení skrytých zdravotních potíží, objasňuje lékařka Avi Varma.

Zapomnětlivost, únava a nízké libido

Někdy je tento stav zaměňován s depresí, protože to vypadá, jako byste byli tak unavení a frustrovaní, že si nemůžete ani pamatovat věci. Lékaři radí, abyste tyto příznaky nepřehlíželi, protože by mohly naznačovat problém s hladinami hormonů štítné žlázy ve vašem těle. Můžete také zažívat přibírání na váze a pocit chladu, vysvětluje doktor Jason C. Baker.

Mravenčení v nohách

Pokud zažíváte zvláštní pocity v nohách a chodidlech, jako je mravenčení nebo nutkání k pohybu, mohlo by to být znamením syndromu neklidných nohou, uvádí doktor William Morrison. Tento chronický stav často způsobuje nepohodlí v noci, když se snažíte usnout.

Tyto signály vaše tělo vysílá, když trpíte na extrémní nadbytek toxinů. Nikdy je nepřehlížejte

Změny v rukopisu, ztráta čichu a živé sny

Většina lidí zná Parkinsonovu nemoc, ale méně jich ví o jejích příznacích. Nancy Hammond varuje, že třes, zpomalený pohyb, narušený spánek s nočními můrami a změny v řeči a písmu mohou být indikátory této nemoci.

Žena se v posteli drží za hlavu
Fotografie: Freepik

Svědivá kůže

Pokud je vaše kůže na některých místech hrubší a svědí vás, rozhodně tento stav nepodceňujte. Může jít podle Healthline o příznak zánětlivého onemocnění, ekzému, alergie, ale třeba i hormonální nerovnováhy.

Nadměrné spaní

Tento stav je známý jako hypersomnie a lékaři říkají, že může vzniknout z faktorů, které ukazují, že to není jen únava. Některé autoimunitní nemoci mohou vyvolat ohromující potřebu spát za jakýchkoli podmínek. Konzumace alkoholu před spaním může také vést k tomuto efektu.

Změny barvy očí

Lékaři si všimli, že bílý nebo šedý prstenec kolem rohovky oka u osob mladších 45 let může naznačovat vysoký cholesterol. Prstenec sám o sobě je neškodný a ovlivňuje pouze vzhled.

Hněv a agrese

Výbuchy hněvu nemusí vždy vycházet z vaší osobnosti. Někteří odborníci naznačují, že by mohly souviset s depresí. Tvrdí, že deprese se neprojevuje jen nízkou energií nebo smutkem; může se také projevovat agresivním chováním.

hněv, vztek, zlost
Fotografie: Freepik

Změny prsou

Pokud si všimnete změn na prsou, jako jsou hrudky, zvýšená pevnost, vtahování kůže, zarudnutí, šupinatění nebo svědění, okamžitě kontaktujte svého lékaře. Včasná detekce těchto příznaků může výrazně zvýšit šanci na pozitivní výsledek.

Touha po soli

Že vám chutná slané jídlo, je v pořádku, ale pokud zjistíte, že nemůžete ovládnout touhu a je to jediné, co chcete, je čas zjistit proč. Podle lékařských odborníků to může naznačovat nedostatek železa, anémii, dehydrataci nebo premenstruační syndrom.

Neustálá žízeň

Cítit neustále žízeň není normální, říkají odborníci. Někdy to může souviset s vaší stravou, takže zkontrolujte, zda nekonzumujete příliš mnoho kořeněných nebo slaných jídel. Trvalá žízeň může také naznačovat těhotenství nebo zvýšené hladiny cukru při diabetes. Další příznaky hyperglykémie jsme pak zmiňovali nedávno na ZdravémStravování.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]