Příznaky menopauzy, které není radno ignorovat: Patří mezi ně i nepravidelná menstruace a poruchy spánku

Fotografie: Depositphotos

Menopauza čeká jednou naprosto každou ženu. Toto nepříjemné období přechodu doprovází řada příznaků.

Menopauza obvykle začíná mezi 40. a 58. rokem v závislosti na zdravotním stavu ženy. V některých případech se může objevit i dříve, ovšem zpravidla to daná osoba nemusí tak intenzivně pociťovat. Toto nepříjemné období je dle lékařky Valindy Riggins Nwadike nejčastěji spojováno s hormonálními změnami a dalšími faktory, které mohou například způsobovat návaly horka, neustálé změny nálady a další příznaky.

Snížená plodnost a nepravidelná menstruace

Před začátkem menopauzy začínají u ženy klesat hladiny estrogenu, což výrazně snižuje její šance na otěhotnění. V důsledku toho se dle doktorky Nwadike objevuje nepravidelná menstruace, která také může přicházet méně často. Obvykle bývá méně bolestivá a netrvá tak dlouho. Jsou však i případy, kdy je tomu naopak a objevuje se příliš často a je velmi intenzivní. Pozor, že změny týkající se menstruace mohou značit i jiné problémy.

Dalším typickým příznakem menopauzy je dle webu Healthline také vaginální suchost a svědění, které může způsobit potíže během pohlavního styku. Někdy také tyto nepříjemnosti vedou k trhlinám, což zase následně zvyšuje riziko atrofické vaginitidy. Mnoho žen během období přechodu také pociťuje návaly horka, a to zpravidla v obličeji, krku nebo hrudníku. Pocity také často postupují nahoru nebo dolů.

Prevence hormonální nerovnováhy díky vhodnému jídelníčku: Pomůže i avokádo a brokolice

menopauza, hormony
Fotografie: Freepik

Poruchy spánku a emocionální změny

Běžné jsou během menopauzy problémy se spánkem, vysvětluje Heather Grey. Mohou se objevit také noční pocení a zvýšená potřeba močit. V neposlední řadě se většina žen potýká s neustálými emocionálními změnami, jako je deprese, úzkost a špatná nálada. Stejně tak je obvyklá větší podrážděnost, nižší libido a mnohem častější pláč. Na Zdravém Stravování jsme také upozorňovali, že pokles estrogenu při menopauze může vést ke snížení funkce štítné žlázy.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]