Léčba bolesti šíje i bez návštěvy doktora: Úlevu zajistí také terapie ledem a masáž

Fotografie: Depositphotos

Nepříjemných bolestí v šíji se můžete zbavit hned několika přirozenými způsoby. Stačí se zaměřit na své každodenní návyky.

Bolest nebo ztuhlost krku patří mezi nejčastější problémy a setkat se s nimi může jedinec v každém věku. Typicky k ní dochází v důsledku špatného držení těla nebo spaní ve špatné poloze. V krajních případech pak může být na vině i nemoc, což si dle lékařky Alishy D. Sellers žádá konzultaci s odborníkem. Jinak se s tímto nepříjemným příznakem můžete vypořádat poměrně snadno, a to následujícími způsoby.

Léčba bolesti krční páteře po domácku

Nejprve je samozřejmě důležité zjistit, co za nepříjemnou bolestí šíje může stát. Pokud jde o klasickou přeleženinu nebo špatné držení těla, mohou vám pomoci terapie ledem a teplem, správná cvičení či užívání léků, radí doktorka Deborah Weatherspoon. Pozor však, že ty většinou problém pouze tlumí, nikoli pomáhají léčit. Někteří pacienti si také chválí akupunkturu či jiný druh masáže, během které vám odborník pomůže oblast uvolnit a následně snadněji regenerovat.

Co se týká domácí léčby, důležité je především pravidelné protahování krku a zaměření se na správné držení těla. Zároveň není dobré neustále držet telefon mezi krkem a ramenem a tímto způsobem se krčit. I vy sami si poté dle webu Healthline můžete dopřávat krátké masáže, během kterých svůj krk trochu promačkáte a pokusíte uvolnit. Ti, kteří mají sedavou práci, by poté měli častěji střídat svou polohu a více se protahovat.

Bolest zad zmizí během 5 minut díky těmto snadným cvikům, které jsou určeny nejen pro starší ročníky

bolest svalu na krku
Fotografie: Pixabay

Někdy lze problém řešit také používáním speciálního polštáře na krk a se souhlasem lékaře také nákrčníku nebo límce, uvádí dále doktorka Sellers. Odborník vám rovněž může aplikovat kortikosteroidní injekce či antibiotika, pokud je přítomna infekce. V nejhorších případech je pak na místě i chirurgický zákrok, ovšem to se stává jen málokdy. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak se zbavit bolestí s využitím tlakových bodů na ruce.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]