Miliony lidí ignorují tyto změny vzhledu nehtů, které slouží jako závažná varování

Fotografie: Depositphotos

Vzhled a struktura nehtů je často důsledkem zdravotního stavu. Pokud se objeví nějaké nejasnosti, mohli byste mít vážný problém.

Nehty jsou skvělým ukazatelem lidského zdraví. Jejich struktura i vzhled totiž často souvisí s různými tělesnými procesy, které je následně ovlivňují. Pokud jste si tedy všimli jakýchkoli změn, rozhodně byste to neměli nechat jen tak být. Jak totiž uvádí lékařka Bukky Aremu, v horších případech by se mohlo jednat o příznak závažného onemocnění, jako je plísňová infekce, nebo dokonce rakovina.

Vybledlé a zcela bílé nehty

Pokud jsou vaše nehty vybledlé, může to být známkou anémie, nemoci jater nebo srdečního selhávání, uvádí doktorka Debra Sullivan. V mnoha případech je to pak pouze důsledek stárnutí, a proto se s nimi můžete setkat především u starších lidí. Zcela bílé nehty poté mohou taktéž značit problémy s játry, a to zejména co se týká žloutenky. Obzvláště pozorní byste měli být v případě, že jsou okraje nehtů oproti bílé plošce tmavší a jsou na nich patrné různorodé hrbolky.

Pozor byste si měli dát také před namodralými nehty, které často značí nedostatek kyslíku v cévách. V horších případech by se proto mohlo dle webu Healthline jednat o příznak onemocnění srdce nebo plicní problémy, jako je například emfyzém. Pokud jste si na nehtech všimli vlnitého povrchu nebo viditelných rýh, pak je na místě mít obavy před artritidou nebo lupénkou. Obě nemoci mohou mít nepříjemné dopady na vaše zdraví.

Lámavost nehtů má své typické příčiny. Často je na vině i nedostatek vitamínu a dehydratace

Fotografie: Depositphotos

Pozor na tmavé čáry pod nehty

Ignorovat není dobré ani červenou a zduřelou kůži kolem nehtu. V takovém případě se totiž jedná nejspíš o zánět nehtového lůžka a nejčastěji k tomu dochází v důsledku lupusu nebo jiné poruchy pojivové tkáně. Úplně nejhorší jsou poté tmavé čáry pod nehty, které navíc ani nedorůstají, varuje doktor William Morrison. V takovém případě se může jednat o zhoubný melanom, tedy rakovinu kůže. Na Zdravém Stravování jsme také psali, že nedostatek vitamínů a minerálů se může projevit lámavými nehty.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]