Zmírnění nevzhledných křečových žil podomácku: Poradí si s nimi i vhodný jídelníček a pohyb

Fotografie: Depositphotos

Pokud vás trápí křečové žíly, zaměřte se na tyto jednoduché způsoby léčby. Zvládnete to i z pohodlí domova a bez nutnosti užívat léky.

Křečové žíly patří mezi časté problémy, které se mohou objevit v jakémkoli věku. Pokud se s nimi potýkáte i vy, rozhodně to neignorujte a pokuste se zaměřit na zmírnění tohoto nepříjemného problému. Typicky jsou s nimi totiž spojovány také příznaky, jako je bolest, svědění a nepohodlí, což vám dokáže snadno ztížit i každodenní činnosti. Pomoci si můžete dle lékařky Judith Marcin například jídelníčkem nebo aktivitou.

Fyzická aktivita a správně nastavený jídelníček

Pokud vás trápí křečové žily, zaměřte se především na fyzickou aktivitu. Čím více se totiž budete pohybovat, tím lepší bude cirkulace vaší krve. Ve výsledku se tedy nebude tolik hromadit v postižených žilách a bude pro ni snadnější dostat se zpět do srdce. Kromě toho tím podpoříte i hubnutí a posílíte své tělo. Nejlépe funguje přirozený pohyb, jako je jízda na kole, chůze nebo plavání, protože tyto sporty procvičují lýtkové svaly bez nebezpečí fyzického zranění.

Zásadní je také zaměřit se na správné dietní změny. Některé potraviny totiž mohou pomoci zlepšit zdraví žil a podpořit krevní oběh. Jedná se typicky o celozrnné potraviny, oves, ořechy, lněné semínko, hráček, fazole, fíky, švestky, avokádo, rajčata a například také brokolici. Stejně dobře působí i cibule a česnek, které čistí krevní řečiště a chrání dle webu Healthline cévy před poškozením. Začněte je proto konzumovat častěji.

Svalovým křečím lze snadno předcházet díky osvědčeným metodám. Pomůže i pitný režim a vitamíny

otok nohy
Fotografie: Freepik

Užitečné mohou být i bylinné přípravky, které lze zakoupit ve formě perorálního doplňku stravy. Ty mohou mít navíc příznivé účinky na příznaky chronické žilní nedostatečnosti, jako jsou otoky, křeče nebo neklidné nohy. Týká se to například doplňků stravy z třezalky tečkované nebo ginko biloby. Na ZdravémStravování jsme také psali o možných souvislostech mezi krevními skupinami a osobností jedince.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]