Díky těmto benefitům jsou datle považovány za elixír zdraví. Kdo je pravidelně konzumuje, ten má vyhráno

Fotografie: Mohammad Shad Siddiqui / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Datle jsou oblíbenou potravinou především díky své sladké chuti. Málokdo však ví, že jejich konzumace přináší vašemu tělu spoustu zdravotních benefitů.

Datle jsou velice chutným ovocem, které můžete jíst jak syrové, tak i sušené, nebo použít jako náhražku cukru v mnoha receptech. Obsahují vlákninu a další prospěšné živiny, včetně železa a draslíku. Nejčastěji se konzumují sušené, to ale neznamená, že by byly dehydratované. Naopak, jsou stále měkké a lepkavé. Datle jsou ideální potravinou, chcete-li podpořit své zdraví.

Vysoký obsah vlákniny

Pokud bojujete s vlákninou a ve vaší stravě jí není dostatek, pak můžete do svého jídelníčku zařadit právě datle, jak radí Amy Richter. Vláknina může prospět vašemu zdraví trávicího ústrojí tím, že zabrání zácpě. Podporuje pravidelné vyprazdňování, jelikož přispívá k tvorbě stolice a změkčuje ji. Kromě toho může být vláknina v datlích prospěšná pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Vláknina zpomaluje trávení a může pomoci zabránit tomu, aby se hladina cukru v krvi po jídle příliš zvýšila. Z tohoto důvodu mají datle nízký glykemický index.

Boj proti nemocem pomocí antioxidantů

Datle poskytují různé antioxidanty, které mají řadu zdravotních výhod, včetně sníženého rizika několika nemocí. Antioxidanty chrání vaše buňky před volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou způsobit škodlivé reakce ve vašem těle a vést k onemocnění, jak je zmíněno na National Library of Medicine.

Zdravotní benefity bobkového listu prospějí celému tělu. Snižuje také hladinu cukru v krvi a léčí záněty

Jsou vhodnou alternativou cukru

Datle jsou zdrojem fruktózy, což je přírodní typ cukru nacházejícího se v ovoci. Z tohoto důvodu jsou velmi sladké, navíc mají jemnou karamelovou chuť. Jsou ideální zdravou náhražkou bílého cukru díky živinám, vláknině a antioxidantům, které poskytují. Nejlepší způsob, jak je použít jako alternativu bílého cukru, je připravit si datlovou pastu.

sušené datle
Fotografie: Freepik

Podpora zdraví mozku

Konzumace datlí je spojována se zlepšenou funkcí mozku díky obsahu antioxidantů, které brání rozvoji zánětů v celém těle, včetně mozku, u něhož se může projevit Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba či amyotrofická laterální skleróza neboli ALS, jak uvádí Health.ClevelandClinic.

Dopřejí vám mladistvou pleť

Stejně jako lidské hormony, i rostlinné hormony (fytohormony) pomáhají rostlinám růst a rozmnožovat se. Stejně tak mohou poskytnout výhody proti stárnutí vaší pokožky. Z tohoto důvodu se fytohormony někdy používají v produktech péče o pleť. A datle jsou náhodou fytohormonů plné až k prasknutí. Navíc datle snižují krevní tlak, jak jsme již psali na ZdravémStravování.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]