Kvůli těmto lidovým chybám neustále přibíráte na váze. Dělá je většina Čechů, kteří se trápí dietami

Fotografie: Depositphotos

Pokud se domníváte, že dodržujete vyvážený jídelníček, ale přesto přibíráte na váze, viníkem nemusí být pouze jídlo, ale i některé zlozvyky, které mohou způsobit nárůst hmotnosti.

Neúmyslně můžete na váze přibírat v důsledku některých zlozvyků a chyb, které neustále opakujete, aniž byste si je uvědomovali. Samozřejmě, že sladká jídla a nápoje jsou jasnou příčinou, která způsobí, že ručička na váze bude nebezpečně směřovat doprava, ale jsou i jiní nepřátelé vaší vysněné postavy.

Příliš mnoho zpracovaných potravin

Vysoce zpracované potraviny jsou obvykle plné kalorií, ale postrádají základní živiny, jako jsou bílkoviny a vláknina, díky nimž se cítíte déle sytí, jak informuje server Healthline. Potraviny jako sladké cereálie, rychlé občerstvení a večeře hotové v mikrovlnné troubě také obsahují spoustu škodlivých přísad, jako jsou například:

  • Přidané cukry
  • Konzervační látky
  • Nezdravé tuky

S těmito snadnými domácími cviky zhubnete tuk na nohou i v pokročilém věku z pohodlí domova

Vedete sedavý způsob života

Nejen jídlo může být viníkem přibírání na váze. Nečinnost je častým přispěvatelem k nárůstu hmotnosti a chronickým onemocněním. Studie z roku 2018 na 464 lidech s obezitou a nadváhou zjistila, že jejich průměrná denní doba sezení byla 6,2 hodiny v pracovních dnech a 6 hodin ve volných dnech. Největší podíl na tom měly pracovní úkoly následované sledováním televize. Provedení několika změn životního stylu, jako je zapojení pravidelného pohybu, může znamenat velký rozdíl.

sedavý způsob života
Fotografie: Freepik

Stále dokola věříte zázračným dietám

Je logické, že byste chtěli všechno hned, nebaví vás čekat na výsledky několik měsíců, ale věřte, že ještě nikdo nevymyslel dietu, která by vás lusknutím prstu zbavila přebytečných kil a ještě zajistila, že vám vysněná postava zůstala až do smrti. Jojo dieta popisuje vzorec hubnutí, opětovného nabírání a následného držení diety. Jedná se o proces, který způsobuje, že váha stoupá a klesá jako hračka yo-yo. Uchyluje se k němu více žen než mužů, jak uvádí Matthew Thorpe.

Další příčiny přibírání na váze

Příčin, proč vaše tělesná hmotnost roste, může být několik, například si málokdo uvědomuje, že hormony ovlivňují váhu, psali jsme o tom již na ZdravémStravování. Mezi další věci, které mohou zapříčinit nárůst hmotnosti, patří:

  • Užívání některých léků
  • Nedostatek kvalitního spánku
  • Nejíte dost celozrnných potravin
  • Jste neustále ve stresu
  • Jíte příliš mnoho kalorií

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]