Používání toaletního papíru s sebou nese rizika. Chemikálie se hromadí v lidském těle i odpadních vodách

Fotografie: Mattes / Creative Commons / Attribution 3.0

Toaletní papír může být potenciálním zdrojem škodlivých chemikálií PFAS, které se hromadí v lidském těle i životním prostředí a způsobují vážná onemocnění.

Vědci se obávají, že toaletní papír může zanášet škodlivé chemikálie, jako je PFAS, do systémů odpadních vod, říká doktor Bob Curley. PFAS se nachází v papírových výrobcích, v kosmetice a čisticích prostředcích. Mohou přispívat k řadě zdravotních problémů, od rakoviny přes neplodnost až po onemocnění jater.

Co jsou PFAS?

Perfluorované a polyfluoralkylové alkylové látky představují více než 4 700 chemických látek, které se nachází v široké škále spotřebních produktů, včetně kosmetiky, čisticích prostředků anebo hasicích pěn. Postupem času se hromadí v lidském těle a stejně tak znečišťují životní prostředí, jak uvádí European Environment Agency.

Zatímco výzkumy ještě stále neposkytly dostatek důkazů, PFAS jsou podezřelé, protože hrají velkou roli v různých zdravotních stavech, včetně rakoviny, snížené imunity a reprodukčních a vývojových problémech, jak informuje server Healthline. Vystavení PFAS prostřednictvím pitné vody ohrožuje zdraví lidí. Podzemní voda může být také použita pro zemědělské účely a bylo prokázáno, že rostliny, včetně plodin, mohou přijímat PFAS, takže jídlo ve stravě je dalším potenciálním zdrojem vystavení PFAS.

Pokud pokládáte toaletní papír na sedátko před použitím veřejné toalety, ihned s tím přestaňte

PFAS v toaletním papíru

Výzkumníci z University of Florida, kteří studují přítomnost PFAS v odpadních vodách, zjistili, že jedna konkrétní sloučenina, nazvaná 6:2 diPAP, byla nejčastěji přítomnou chemikálií PFAS ve vzorcích odpadních vod, i když v nízkých hladinách. Bylo také zjištěno, že je to nejběžnější PFAS nalezená v toaletního papíru.

role toaletního papíru
Fotografie: Freepik

Ve své studii vědci odhadli, že toaletní papír přispěl asi 4 % k 6:2 diPAP v odpadních vodách ve Spojených státech a Kanadě, stejně tak 35 % ve Švédsku a až 89 % ve Francii. „Toaletní papír nepředstavuje celý problém, ale rozhodně je jeho součástí,” řekl Jake Thompson, autor studie a postgraduální student University of Florida. Poznamenal, že údaje naznačují existující regionální rozdíly v kontaminaci. Toaletní papír je větším tématem, než se může vůbec zdát. Věděli jste například, že většina lidí na záchodě používá toaletní papír špatně? Informovali jsme o tom na ZdravémStravování.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]