Jak jednat po rozpoznání infarktu: Je třeba i rychle zavolat o pomoc a vzít si aspirin

Fotografie: Depositphotos

Srdeční infarkt je nebezpečný problém, který může mít vážný dopad na lidské zdraví. Pokud rozpoznáte jeho příznaky, je třeba konat rychle.

Pokud na sobě rozpoznáte srdeční infarkt, je třeba začít okamžitě jednat. Stačí totiž opravdu jen vteřiny, abyste předešli jeho nebezpečným dopadům a možná si i zachránili život. Jak proto radí lékařka Megan Soliman, za žádných okolností příznaky neignorujte, a jakmile se objeví, rychle si přivolejte pomoc. Právě totiž rychlý příjezd záchranné služby a následné převezení do nemocnice je pro vaše přežití zásadní.

V případě infarktu je třeba volat pomoc

Příznaky srdečního infarktu lze rozpoznat snadno. Většinou dle lékařky Angelicy Balingit začíná bolestmi v oblasti hrudníku, které trvají déle než několik minut a mohou přicházet a odcházet. Stejně tak se může objevit i dušnost a nepohodlí v horních částech těla, především v krku, zádech, paži a čelisti. Mezi další příznaky onemocnění patří poté studený pot, nevolnost, zvracení, točení hlavy nebo závratě. Jakmile budete mít podezření, že je něco špatně, rychle si přivolejte pomoc.

Rychlé přivolání záchranné služby je nejzásadnější, protože čím dříve přijede, tím vyšší bude vaše šance na vyléčení. Rozhodně se proto ani nebojte poprosit o pomoc někoho jiného, pokud nebudete schopni vzít do ruky telefon. Na Zdravém Stravování jsme také psali o typických příznacích mozkové mrtvice, jež má podobnou příčinu jako srdeční infarkt a také může ohrozit váš život.

Typické příznaky smrti ze stáří, které vám pomohou včas reagovat. Rozpozná je i laik

žena, infarkt, bolest na hrudi
Fotografie: Freepik

Pokud budete během infarktu stále při vědomí, vezměte si normální dávku aspirinu, což je zhruba 325 miligramů. Tento lék působí tak, že zpomaluje srážení krve, takže dle webu Healthline minimalizuje riziko rozšíření již vzniklé sraženiny. Poté již vyčkejte na příjezd záchranky, a jakmile dorazí, postupujte podle kroků, které vám odborníci sdělili. Na lůžku vám pak provedou nedílné procedury.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]