Oteklých nohou se lze zbavit díky rozpoznání příčiny. Často je na vině i krevní sraženina a bursitida

Fotografie: Depositphotos

Pokud vás trápí otoky nohou, mohou být na vině tyto časté příčiny. Tento nepříjemný příznak raději nikdy neignorujte.

Otoky nohou patří mezi časté problémy, které se mohou objevit v jakémkoli věku. Pokud se s nimi potýkáte i vy, rozhodně to nepodceňujte a raději se zaměřte na to, co by mohlo být jejich příčinou. Někdy to totiž může být i obávaná krevní sraženina, která představuje obrovský zdravotní problém, říká doktorka Megan Soliman. Příčin však může mít tento problém hned několik, a proto ho raději nenechávejte bez povšimnutí.

Krevní sraženina a bursitida

Jak dále zmiňuje Healthline, otok je běžný stav, během něhož dochází k hromadění tekutiny v tkáních těla. Objevit se proto může nejen na nohou, ale také v rukou a někdy i v oblasti břicha. Zvětšení kotníků či jejich okolí nicméně může odkazovat na krevní sraženinu. Tento problém se dále projevuje bolestí, zvýšenou citlivostí, hřejivým pocitem, zarudnutím nebo změnou barvy v postižené oblasti a také horečkou. Jakmile tyto příznaky pocítíte, rychle k lékaři.

Dále může být na vině také bursitida, uvádí lékař William Morrison. Tento stav nastává v momentě, kdy se váčky naplněné tekutinou kolem vašich kloubů (nazývané burzy) zanítí a začnou tvořit otok. Typicky tento problém postihuje sportovce a může se vyvinout v kterémkoli kloubu. Nejčastěji to však bývá právě kotník. Za příznakem často stojí také celulitida. Ta se vyskytuje zejména pod kůží a kromě otoku způsobuje také bolest a změnu barvy v postižené oblasti.

Zmírnění nevzhledných křečových žil podomácku: Poradí si s nimi i vhodný jídelníček a pohyb

masáž nohou
Fotografie: Freepik

Na vině může být i těhotenství

Stejně tak může za otokem nohou stát podle Meredith Wallis i těhotenství, a to hned kvůli několika faktorům. Mezi ty patří přirozené zadržování tekutin a měnící se hladiny hormonů. Odborníci také varují před zraněním, po kterém vznikl v oblasti kotníku zánět. Ten pak přispívá k přívalu krve do postižené oblasti a následnému hromadění tekutin. Na Zdravém Stravování jsme psali, jak podomácku léčit lymfedém, jenž se také projevuje otoky nohou.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]