Tento přírodní elixír z česneku a medu nabízí zdravotní benefity celému tělu. Výsledky pocítíte ihned

Fotografie: Kekiwiyi / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Česnek a med jsou dvě přírodní superpotraviny, které si získaly pozornost nejen díky své výživové hodnotě, ale i pro své léčivé vlastnosti.

V dnešní době, kdy stále více lidí hledá přírodní způsoby, jak podpořit své zdraví, se česnek a med stávají neocenitelnými pomocníky. Tyto dvě složky, běžně dostupné v každé domácnosti, mají dlouhou historii používání v tradiční medicíně po celém světě. Ať už jde o posílení imunity, boj proti infekcím, nebo podporu trávení, kombinace česneku a medu nabízí účinnou a přirozenou cestu ke zlepšení celkového zdraví, uvedl web Healthline.

1. Posílení imunitního systému

Česnek je známý svými silnými antibakteriálními, antivirovými a protizánětlivými vlastnostmi. Obsahuje sloučeninu zvanou alicin, která má schopnost bojovat proti bakteriím a virům, což z něj činí mocný nástroj v prevenci a léčbě běžných infekcí. Med zase obsahuje enzymy, antioxidanty a flavonoidy, které podporují obranyschopnost těla, uvádí lékařka Mia Armstrong.

Kombinace česneku a medu tak pomáhá posilovat imunitní systém a zvyšuje odolnost organismu vůči nemocem. Na ZdravémStravování jsme také psali, jak si dokáže česnek poradit s mandlovými kameny.

Zdravotní benefity zázvoru prospějí celému tělu. Sníží i hladinu cukru v krvi a podpoří trávení

2. Podpora trávení

Česnek má příznivý vliv na trávení tím, že stimuluje produkci trávicích šťáv a podporuje činnost střev. Díky svým antibakteriálním vlastnostem také pomáhá eliminovat škodlivé bakterie ve střevech, což přispívá k udržení zdravé střevní mikroflóry. Med na druhé straně působí jako přirozené prebiotikum, podporuje tedy růst prospěšných bakterií ve střevech. Společně tak česnek a med přispívají ke zdravému trávení a prevenci trávicích potíží.

3. Regulace hladiny cholesterolu a krevního tlaku

Česnek je známý svou schopností snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvyšovat hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Tím pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Kromě toho česnek také přispívá ke snižování krevního tlaku, což je klíčový faktor v prevenci srdečních chorob, dokládají studie. Med, díky svým antioxidačním vlastnostem, dále podporuje zdraví srdce tím, že chrání cévy a snižuje zánětlivé procesy.

Fotografie: Depositphotos

4. Podpora detoxikace organismu

Česnek je přirozený detoxikant, který pomáhá tělu zbavovat se škodlivých toxinů a těžkých kovů. Alicin v česneku podporuje činnost jater, což je klíčové pro efektivní detoxikaci. Med díky svým antibakteriálním vlastnostem podporuje čištění organismu a podporuje zdravé fungování ledvin. Kombinace česneku a medu tak může být účinným pomocníkem při detoxikaci těla.

5. Podpora zdraví pokožky

Med je známý svými hydratačními a hojivými vlastnostmi, což z něj činí ideální prostředek pro péči o pokožku. Česnek, díky svým protizánětlivým a antimikrobiálním účinkům, pomáhá bojovat proti kožním infekcím a zánětům. Společně mohou česnek a med podpořit zdraví pokožky, zlepšit její vzhled a urychlit hojení ran či akné, zmiňuje doktorka Debra Rose Wilson.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]