Před konzumací vejce je vhodné zkontrolovat jeho čerstvost. Účinný je i plovoucí a čichací test

Fotografie: ZdravéStravování

Zda je vejce špatné, či dobré, poznáte snadno. Stačí vyzkoušet tyto jednoduché způsoby a budete vědět již během pár vteřin.

Vejce patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Pokud je máte rádi i vy, rozhodně byste měli brát na vědomí jejich čerstvost. Někdy totiž nemusí být vůbec jasné, že jsou zkažená, a vy byste si tak jejich konzumací jen ublížili. Naštěstí dle lékařky Imashi Fernando však existují velmi snadné způsoby, jak zjistit, zda jsou v pořádku, a mít co nejklidnější svědomí. Pomůže vám čich, vizuální kontrola nebo plovoucí test.

Datum expirace a čichací test

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zjistit, zda jsou vejce stále dobrá, je zkontrolovat datum jejich spotřeby. Ideálně toto datum nepřekračujte, riziko potíží se pak totiž zvyšuje, varuje Katherine Marengo. Případně můžete vejce zkontrolovat tím, že je rozklepnete a provedete čichací test. I když by se to nemělo, stále mohou být dobrá a byla by škoda je vyhodit. V případě, že se však již pokazila, budou mít opravdu nehezkou vůni, která vás od nich rychle odradí.

Pozor, že pokud by byla opravdu zkažená, je nutné otřít všechna místa, kam se dostal jejich bílek. Tím odstraníte případné bakterie a vyhnete se možným zdravotním dopadům. Dále vám dokáže pomoci také vizuální kontrola, a to dle webu Healthline zejména co týká vzhledu skořápky. Ještě před jejich konzumací zkontrolujte, zda náhodou není prasklá, slizká nebo práškovitá. Všechny tyto známky by mohly varovat před plísní.

syrové kuřecí maso

Drtivá většina lidí netuší, jaká zdravotní rizika vám hrozí při oplachování syrového masa

Fotografie: Pixabay

Proveďte plovoucí test

Provést můžete také tzv. plovoucí test. Tato metoda vám rychle prozradí, zda je vejce dobré či nikoli. Jednoduše ho vložte do misky s vodou, a pokud se potopí, je čerstvé. V případě, že by však vyplavalo nahoru nebo se příliš naklánělo, bude již staré a nejspíše zkažené. Důvodem je především to, že se ve vejcích postupem času zvětšuje vzduchová kapsa. Na Zdravém Stravování jsme také psali o zdravotních benefitech vajec.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]