Nepříjemný zápach z úst je minulostí: Zbavit se ho pomůže i dentální hygiena a vhodná strava

Fotografie: Myupchar / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pokud vás trápí nepříjemný zápach z úst, zaměřte se na tyto metody. Již během několika dnů ho pomohou zcela přirozeně zmírnit.

Zápach z úst je poměrně častý problém, který někdy trápí drtivou většinu lidí. Pokud se s ním potýkáte i vy, raději na nic nečekejte a pokuste se ho co nejrychleji zbavit. Nejde ani tak o to, že by představoval zvláštní zdravotní problém, jde spíše o nepříjemný pocit, který může způsobovat. Všimnout si ho mohou mimo jiné dle dentistky Christine Frank i lidé, se kterými se budete bavit, což může snadno zkazit dojem.

Zaměřte se na dentální hygienu a svůj jídelníček

Nepříjemný zápach z úst nejčastěji způsobují bakterie, které rozkládají částice potravy zachycené v zubech či na jazyku. Pokud se chcete tohoto faktoru vyvarovat, začněte si každé ráno kartáčovat jazyk a dbejte na používání zubní nitě. Samozřejmě je obecně důležité zaměřit se na pravidelné čištění zubů, které je pro zdraví dutiny ústní zásadní, zmiňuje Healthline. V opačném případě se navíc vystavujete riziko kazů a periodontálních onemocnění.

Velkou roli může hrát také to, co jíte. Například cibule, česnek nebo jiné potraviny se silným zápachem obsahují oleje, které v trávicím traktu prochází do krevního oběhu a následně plic. Ve výsledku tak mohou způsobit zápach z úst až po dobu 72 hodin. Podobně je tomu také u nápojů, například kávy, a pravidelného kouření. To dle zubařky Jennifer Archibald mimo jiné přispívá i k rakovině a může mít řadu dalších nebezpečných dopadů.

Vážná onemocnění, která lze včas podchytit pouze díky neobvyklým změnám vzhledu jazyka

zápach z úst
Fotografie: Freepik

Sucho v ústech a onemocnění

Zápach z úst může být důsledkem přílišného sucha v ústech. To se podle lékařky Alany Biggers objevuje v případě, že nepijete dostatek vody nebo vaše tělo není schopno vytvořit dostatek slin. Na vině mohou být určité léky, onemocnění slinných žláz nebo spaní s otevřenými ústy. Dále pak mezi typické příčiny patří i zachycený zubní kámen dráždící dásně. Na Zdravém Stravování jsme také psali o vhodné prevenci zubního plaku, která skutečně pomáhá.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]