Varování Světové zdravotnické organizace před nebezpečnou epidemií: Nejhorší obavy imunologů se naplnily

Fotografie: Freepik

Varování WHO před opičími neštovicemi nepřekvapuje českého imunologa. Výrobci vakcín mají začít produkovat větší množství dávek.

Varování Světové zdravotnické organizace před opičími neštovicemi obletělo během pár dnů celý svět. Po zkušenostech s covidem-19 je na místě být na pozoru, neboť má onemocnění tendenci ohrozit světové zdraví. Děsivá zpráva nicméně nepřekvapila imunologa Václava Hořejšího, podle kterého ještě předtím stejná organizace nařídila zvýšení produkce očkovacích látek. Ty mají být k dispozici v případě, že by se tato choroba vymknula kontrole.

Světem se šíří opičí neštovice

Opičí neštovice znepokojují zdravotníky po celém světě. Největší množství nakažených je nicméně na africkém kontinentě a v Evropě se případy objevují jen zřídka. WHO však přesto vydala varování před potenciální světovou hrozbou a požádala výrobce vakcín, aby co nejrychleji zvýšili produkci očkovacích látek. To se nicméně dle imunologa Václava Hořejšího stalo již týden před tím, než do světa poslalo děsivou zprávu.

Mezi lidmi se přenáší těsným tělesným stykem a porušenou kůží. Lidé by si tedy měli dát pozor, s kým se líbají, objímají a podobně. Přenos je možný také kapénkami vzduchem. Rizikové proto může být, když někdo mluví a jste u něj blízko. Problematické může být i kašlání. Přesto opičí neštovice nepovažujeme za respirační onemocnění. V České republice ta hrozba až tak velká není,“ uvedl Hořejší pro server TN.

Na Slovensku vypukla epidemie: Nemocnice čelí kritické situaci, nemají dostatek kapacity

Dále se také vyjádřil k tomu, proč se opičí neštovice v Africe tak rychle šíří. Na starém kontinentě se totiž zhruba před třiceti lety přestalo proti neštovicím očkovat. A jelikož je vir opičích neštovic velmi podobný tomu pravých neštovic, snáze se přenáší mezi lidmi. Mimo jiné pak mají být největším ohniskem právě různé tamní země. Na Zdravém Stravování jsme také informovali o varování před ptačí chřipkou, které nedávno vyslovil imunolog Roman Prymula.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]