Léčba hemoroidů bez agresivní chemie: Úlevu od bolesti zajistí i aloe vera a jablečný ocet

Fotografie: Freepik

Přírodní léčba hemoroidů nabízí účinnou alternativu k chemickým přípravkům, kterou lze snadno vyzkoušet doma.

Hemoroidy jsou běžným zdravotním problémem, který postihuje mnoho lidí po celém světě. Jedná se o zánětlivé nebo oteklé žíly v oblasti konečníku a řitního otvoru, které mohou způsobovat bolest, svědění a krvácení. I když se hemoroidy často léčí pomocí volně prodejných krémů a léků, mnoho lidí hledá přírodní metody, informuje lékařka Lauren Castiello. Následující přehled přírodních léčebných postupů vám může pomoci zmírnit příznaky a podpořit hojení.

Aloe vera

Aloe vera je dle lékařky Monishy Bhanote rostlina známá pro své zklidňující a protizánětlivé vlastnosti. Její gel se často používá k léčbě různých kožních problémů a může být také účinný při zmírňování nepříjemných příznaků hemoroidů. Aplikace čistého gelu z aloe vera na postiženou oblast může snížit zánět a podráždění, což přináší úlevu od svědění a bolesti. Aloe vera také podporuje hojení, což může pomoci zkrátit dobu léčby.

Jablečný ocet

Jablečný ocet má adstringentní účinky, což znamená, že může pomoci zmenšit otoky a zmírnit podráždění, uvádí Healthline. K léčbě vnějších hemoroidů můžete použít vatový tampon namočený v jablečném octu a aplikovat ho přímo na postiženou oblast. Někteří lidé také doporučují přidání malého množství jablečného octa do sedací koupele, což může přinést další úlevu.

Takto ničíte své zdraví, pokud používáte telefon na záchodě: O skrytých následcích ví jen hrstka lidí

Kokosový olej

Kokosový olej je dalším účinným prostředkem pro přírodní léčbu hemoroidů díky svým protizánětlivým a zvlhčujícím vlastnostem, uvádí Debra Rose Wilson. Aplikace kokosového oleje na hemoroidy může pomoci zmírnit svědění a bolest a zároveň podporovat hojení. Kokosový olej také působí jako přírodní lubrikant, což může usnadnit pohyby střev a zabránit dalšímu podráždění a zánětu.

Fotografie: Greek food ta mystika / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Heřmánkový čaj

Heřmánek je známý svými uklidňujícími a protizánětlivými účinky. Může být použit jako přírodní prostředek k léčbě hemoroidů ve formě sedací koupele nebo obkladů. Připravte si silný heřmánkový čaj, nechte ho vychladnout a poté jej použijte na postiženou oblast. Pravidelné použití heřmánku může snížit zánět, zklidnit podrážděnou pokožku a podpořit hojení hemoroidů.

Witch hazel (vilínová voda)

Dle lékařky Cynthie Cobb je vilín další přírodní adstringent, který se často používá při léčbě hemoroidů. Pomáhá zmenšit otoky a zmírnit zánět. Vilínová voda může být aplikována přímo na hemoroidy pomocí vatového tamponu nebo jako součást sedací koupele. Tento prostředek nejenže poskytuje okamžitou úlevu, ale také podporuje dlouhodobé zlepšení stavu.

Psyllium (vláknina)

Psyllium je druh vlákniny, která může být velmi užitečná při prevenci a léčbě hemoroidů. Konzumace psyllia pomáhá změkčit stolici a zlepšit pravidelnost pohybů střev, což snižuje tlak na hemoroidy a pomáhá zabránit dalšímu podráždění, vysvětluje Adrienne Seitz. Pravidelný příjem vlákniny je důležitý pro celkové zdraví střev a může také přispět k prevenci vzniku hemoroidů.

miska s jogurtem, vláknina, probiotika
Fotografie: Pixabay

Teplé sedací koupele

Teplé sedací koupele jsou jednoduchým, ale velmi účinným prostředkem pro úlevu od příznaků hemoroidů. Sednutí do teplé vody po dobu 15–20 minut několikrát denně může pomoci zmírnit bolest, zánět a svědění. Dle lékaře J. Keitha Fishera přidání epsomské soli nebo výše zmíněného heřmánku do koupele může zesílit její účinek a urychlit hojení. Na ZdravémStravování jsme vás informovali také o tom, že používání telefonu na WC vám může hemeroidy způsobit.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]