Na nedostatečný pitný režim upozorňují typické příznaky. Patří mezi ně i únava a bolest hlavy

Fotografie: Freepik

Správný pitný režim je zásadní pro udržení zdravého těla. Pokud na sobě rozpoznáte tyto příznaky, nejspíše byste se na něj měli více zaměřit.

Pokud nedodržujete správný pitný režim, můžete se dostat do vážných problémů. Dehydratace totiž může vážně ovlivnit vaši energetickou hladinu a stejně tak i duševní stav, přičemž v nejhorších případech může ohrozit váš život. Jakmile proto na sobě rozpoznáte tyto příznaky, měli byste se dle lékařky Danielle Hildreth zaměřit na konzumaci více tekutin, jinak vám hrozí potenciální problémy. Za žádnou cenu je neignorujte.

Únava, suchá kůže a popraskané rty

Nedostatečný pitný režim nejčastěji vede k únavě, uvádí Cynthia Taylor Chavoustie. Důvodem je především skutečnost, že dehydratace ovlivňuje každý aspekt zdraví, včetně cyklů spánku a bdění. Výsledkem je poté nízká hladina energie od rána po celý den, a to zejména během cvičení. Pocítit ji lze mimo jiné i po vydatném spánku. Dalšími příznaky jsou v takovém případě popraskané rty, neustálé sucho v ústech a s ním spojený zápach a také snížená elasticita pokožky.

Je nicméně třeba upozornit, že suchost kůže a popraskané rty mohou být známkou i dalších zdravotních problémů. Pokud tedy zvýšený příjem tekutin nepomůže, raději se poraďte se svým lékařem, zda vám nehrozí žádné další problémy. Ignorovat není pak dle webu Healthline dobré ani tmavě zbarvenou moč a její nízký výdej. Jedná se o typické známky dehydratace, kterými se vás tělo snaží prosit o rychlou pomoc.

Nedostatek hořčíku způsobuje závažné zdravotní problémy 84 % lidí, kteří ignorují tyto příznaky

Sklenička s vodou, hydratace
Fotografie: Pexels

Neustálé bolesti hlavy

Nedostatečný příjem tekutin je rovněž spojován s častými bolestmi hlavy, zmiňuje doktorka Angela M. Bell. Obvykle se bolest hlavy z dehydratace projevuje stejně jako běžná bolest hlavy, někdy jsou ale možné v tomto případě i migrény, točení hlavy a závratě. Ty se mohou objevit obzvláště v případě, že rychle vstanete z postele. Na Zdravém Stravování jsme také psali o zajímavých využití ústní vody, které vás zbaví řady problémů.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]