Do Evropy se šíří hustý oblak nebezpečného oxidu z Islandu. Hrozí nám závažné zdravotní potíže

Fotografie: Freepik

Meteorologové varují před nebezpečným oblakem oxidu siřičitého, který brzy zahalí Evropu. Může způsobit zdravotní potíže.

Ze sopky na Islandu se v minulých dnech uvolnil oblak oxidu siřičitého a nyní směřuje k Evropě. Před možnými zdravotními riziky nedávno varovali britští meteorologové a nebezpečí spočívá zejména v tom, že tato látka může způsobit například bolesti v krku, pálení očí nebo rýmu a kašel. Odborníci prozatím pokračují v jeho monitorování a již nyní je jasné, že se přežene i přes celou Českou republiku.

Na Česko se řítí oblak oxidu siřičitého

Oblak oxidu siřičitého míří k evropským zemím z Islandu, kde vznikl v důsledku tamní sopečné činnosti. Již minulý víkend se měl dle SkyNews dostat k Velké Británii a od té doby se posouvá směrem na jihovýchod, přičemž minout nemá ani Českou republiku. Varování před možným nebezpečím vydala britská meteorologická stanice MetOffice, a to zejména kvůli zdravotním dopadům, které mohou lidé pociťovat.

Přítomnost oxidu siřičitého ve vzduchu totiž dle webu TN může vést k nepříjemným zdravotním potížím, jako jsou bolesti v krku, pálení očí nebo rýma a kašel. Je nicméně dobré poznamenat, že se oblak nachází velmi vysoko, takže si ho lidé nejspíše nevšimnou. I tak je dobré být na pozoru a v případě jakýchkoli problémů co nejrychleji kontaktovat svého praktického lékaře. Případně je pak doporučováno chodit s rouškou.

Na Slovensku vypukla epidemie: Nemocnice čelí kritické situaci, nemají dostatek kapacity

Fotografie: Depositphotos

„Pokračujeme v monitorování jakéhokoli úniku oxidu siřičitého pocházejícího z Islandu, přičemž současné předpovědi naznačují malý vliv na znečištění povrchového ovzduší Spojeného království v nadcházejících dnech,“ dodávají meteorologové s tím, že je znečištění ovzduší prozatím nízké, ale že se to může také změnit. Na Zdravém Stravování jsme také psali, jak uvolnit ucpaný nos pomocí domácích prostředků.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]